Rockfest 2003 - největší setkání Čechů žijících v zahraničí

Ve dnech 23.-24.8.2003 se v městečku Yorkville v americkém státě Illinois uskutečnil další ročník Rockfestu, přehlídky českých a slovenských rockových kapel.

Na pódiu vystoupily kapely Kabát, Metalinda, Chinaski, Anna K, Kryštof, Iné kafe, HC3, Full of Silence a BAT. Mezi vystoupeními byly zorganizovány různé soutěže, fotbalové utkání 25 českých družstev, Miss Rockfest 2003, losování tomboly atp. Celý program uváděl Jiří Krampol a Sabina Laurinová. Rockfestu se zúčastnili i ředitel Českého centra New York P. Pela a konzul R. Masařík. Medializaci akce v ČR zajišťovali redaktoři Českého rozhlasu a newyorský zpravodaj ČTK V. Milý. Z celé akce také přinese dokument Česká televize.

I přes poměrně vysoké vstupné 100 USD a přes skutečnost, že Yorkville se nachází daleko prakticky od všech větších amerických měst (nejbližší Chicago je vzdáleno 100 kilometrů, New York přes 1300 kilometrů) se festivalu zúčastnil úctyhodný počet cca 3000 Čechů a Slováků, převážně mladých lidí do 30 let. Festival Rockfest se tak stal zřejmě největším krajanským setkáním v zahraničí. Příští rok se bude Rockfest konat znovu, účast již přislíbil Pavol Habera a skupina Katapult.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra