Milan Rúfus získal cenu Spisovateľ roka 2005

Básnik Milan Rúfus získal za svoju poslednú básnickú zbierku Báseň a čas Cenu Slovenského spisovateľa za rok 2005. Umelec ju dnes prebral neverejne od riaditeľa vydavateľstva Slovenský spisovateľ Martina Chovanca.

"Je to naša jediná cena za minulý rok," uviedol pre Chovanec. Cena Slovenského spisovateľa je najstaršia vydavateľská cena na Slovensku. Vydavateľstvo ju udeľuje od roku 1962 a upozorňuje odbornú i čitateľskú verejnosť na pozoruhodné diela zo svojej produkcie.

Vydanie a hlavne čitateľský úspech Rúfusovej básnickej zbierky Báseň a čas označil riaditeľ vydavateľstva za triumf ducha. "V čase, keď na Slovensku a v celej Európe viedol rebríčky najčítanejších kníh americký bestsellerista Dan Brown, vyšla útla zbierka 39 básní Milana Rúfusa a vyhodila ho zo sedla. To je naozaj výnimočné," skonštatoval Chovanec.

Milan Rúfus sa narodil na Liptove v dedine Závažná Poruba v roku 1928. Po skončení štúdií pôsobil ako vysokoškolský profesor. Od roku 1990 žije na dôchodku v Bratislave s manželkou Magdou a dcérou Zuzankou. Debutoval v roku 1956 básnickou zbierkou Až dozrieme. Odvtedy vydal 20 básnických zbierok. Jeho básne tiež vychádzajú vo výberoch a vydáva sa aj jeho súborné dielo. Milan Rúfus prekladá poéziu z cudzích jazykov Puškina, Jesenina, Hrubína, Seiferta, Ibsena. Jeho vlastné básne preložili do 16 jazykov.

Rúfus predstavuje pre Slovákov výnimočnú morálnu autoritu. Veľkému čitateľskému záujmu sa tešia jeho básnické a esejistické diela i tvorba pre deti. Je to pozoruhodný fenomén, keďže sám básnik sa verejnosti nevnucuje, skôr sa jej vyhýba. Jedinú výnimku v ostatných rokoch urobil v júni minulého roku, keď práve pri príležitosti vydania básnickej zbierky Báseň a čas vystúpil na tlačovej konferencii.

TASR

obsah | kultura - kultúra