Saudek i Pinkava slaví úspěchy v Moskvě

Cestování, pokušení a konflikt jsou tři hlavní témata, kterým se věnuje letošní moskevské Fotobienále. Projekt, který zahrnuje více než stovku výstav, zaplnil téměř všechny známé galerie, výstavní síně a kluby ve městě. Svůj pohled na svět přes hledáček objektivu představují klasici světové fotografie i čeští fotografové Jan Saudek a Ivan Pinkava.

Ve zrenovované galerii Manéž jsou k vidění především velkoformátové snímky. Zájem vzbuzuje retrospektiva českého fotografa Jana Saudka. V Moskvě jsou zastoupeny hlavně jeho černobílé a barevně kolorované fotografie nahých těl z 60. let minulého století.

Druhým Čechem na moskevském bienále je Ivan Pinkava. Jeho pečlivě naaranžované portréty a akty patří podle ruské kritiky k tomu nejlepšímu, co Fotobienále nabízí.

Moskva fotografickým uměním z celého světa

Přehlídka ale neprezentuje jen umělecké fotografie. V Galerii Zuraba Cereteliho jsou zastoupeny reportážní snímky. Od klasika válečné fotografie Jamese Nachtwaye jsou k vidění obrázky ze Somálska, Bosny i čečenského Grozného. Američan James Hill, který přispívá do časopisů Time, Newsweek či National Geographic, je zastoupen fotografiemi ze severoosetského Beslanu. Černobílé snímky Sebastiana Salgada z Brazílie zase zachycují nejrůznější obory lidské činnosti.

Tradičně silně jsou v Moskvě zastoupeni Francouzi, k vidění jsou například umělecké záběry Bettiny Rheimsové, která přispívá do módních časopisů. Letošní ročník ale ukazuje i novou vlnu čínské fotografie či holandské fotografy.

Fotografie visí v Moskvě nejen v galeriích, ale i na stěnách mezi butiky nákupního centra GUM na Rudém náměstí nebo v rockovém klubu Na Brestské. První ročník mezinárodního Fotobienále v Moskvě proběhl v roce 1996.

NOVINKY, ČTK

obsah | kultura - kultúra