Důkazy Šifry Mistra Leonarda jsou možná na Slovensku

Dan Brown ve své knize Šifra Mistra Leonarda upozorňuje, že jde o fikci. Nicméně možná najde důkazy pro svá tvrzení na Slovensku, kde se údajně objevil dokument dokazující, že Ježíš Kristus měl opravdu potomky, jak tvrdí spisovatel. Jak uvedla televize Joj, svědectví o tom se mělo dostat do bývalého Československa v polovině minulého století.

"Delegace čs. biskupů se tehdy vrátila z Vatikánu a jeden z nich měl s sebou tajný dokument. Měl zůstat ukrytý za železnou oponou. Schovávali ho v jedné jeskyni. O jeho existenci se však dozvěděly i nepovolané uši," uvedla tajuplně televize.

Dokument ukrývaný údajně na příkaz Vatikánu se záhadně ztratil, přesněji řečeno změnil majitele. Nyní ho vlastní Vojtech Czobor, který uvedl, že až po přečtení Brownovy knihy si uvědomil, jak vzácný dokument se mu dostal do rukou. Zprvu ho vnímal jako tajný dokument církve. Přeložil ho, ale neporozuměl mu. K pochopení ho prý dovedl až Brownův román.

"Hlavní idea je, že Maří Magdalena mohla být manželkou Ježíše Krista. Napadlo mě, že dokument to dokazuje, protože text je vyznáním lásky Maří Magdaleny ke Kristovi," říká Czobor. TV Joj upozornila, že experti zatím nepotvrdili pravost písemnosti, ale pokud by se tak stalo, její cena by byla nevyčíslitelná. Byl by to totiž první text na světě o Ježíši, jeho družce a jeho potomcích.

"Mě by to ani nepřekvapilo. Byl by to poslední kamínek do skládačky," říká pražský historik Jaromír Kozák, kterému Joj text rovněž předložila k prozkoumání. Katolická církev však dokument pokládá za jasný falzifikát. "Určitě nejde o žádný starý dokument.

V programu televize Joj nedostali slovo odborníci, kteří by dokázali tyto teorie bez problémů vyvrátit. Místo toho hovořili lidé jako Jaromír Kozák, který má ve vědeckých kruzích pochybnou pověst. Nemají žádnou odbornost a přitom se k tomu vyjadřují," řekl Právu mluvčí slovenské Konference biskupů Jozef Kováčik.

(ivi), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra