Méně známý Ladislav Sitenský

Strhující záběry z druhé světové války jsou nejvíce spojovány se jménem fotografa Ladislava Sitenského (1919). Pořizoval je od roku 1939, kdy vstoupil do československé zahraniční armády ve Francii.

"Je to trochu nespravedlivé, nafotil jsem stovky jiných věcí," řekl kdysi o svých snímcích z války Ladislav Sitenský. Nyní to veřejnosti připomíná výstavou Portréty osobností, která potrvá v Muzeu hlavního města Prahy až do 28. března.

Sitenský zde vystavuje 190 většinou černobílých portrétů, které představují méně známou součást jeho sedmdesátileté tvorby. Zároveň však i touto expozicí dokazuje, že ke snímkům z války má mimořádný vztah. Mezi plejádou politiků, umělců, sportovců a dalších osobností je i kolekce portrétů československých válečných letců, s nimiž sloužil u RAF.

Ladislav Sitenský tím dává najevo, že tito hrdinové jsou pro něj stejně významní jako ti, jejichž umění nebo výkony zná naše republika a v některých případech téměř celý svět. Soubor portrétů válečných letců je umístěn v samostatném sále. Každý z letců má v obličeji napsaný svůj příběh: touhu dočkat se míru i naději, že právě on přežije.

Neafektované portréty

Druhý sál představuje fotografie známých osobností od krále Jiřího VI. po Waldemara Matušku nebo mima Ladislava Fialku, tedy námět, kterého je veřejnost již přesycena. Sitenský má však k současným lovcům celebrit na míle daleko. Jeho krédo portrétovat osoby v co největší přirozenosti vyzařuje z každé fotografie. I stylizované snímky (jako je tomu v případě Miroslava Horníčka) zůstávají v souladu s mentalitou portrétovaného.

Návštěvníci zde najdou hlavně uchvacující fotky ze 60. a 70. let. Herečku Jiřinu Štěpničkovou se synem Jiřím v náručí, Věru Čáslavskou na kladině, Emila Zátopka v boji o jedno z mnoha prvenství, Karla Högera při lekci šermu, rozesmátou Evu Pilarovou v plavkách, ale i vážnou tvář prezidenta Beneše nebo zadumaného Jaroslava Seiferta. Mezi portréty je také jeden, označený jako nejvzácnější - Francouzka Paulette, manželka Ladislava Sitenského.

Na koncepci výstavy je znát, že ji utvářel autor, jenž chtěl ukázat fotografie odrážející jeho poměr k portrétovanému jedinci i danému okamžiku. "Vždycky se musí vybírat. A je to těžké, protože těch fotek mám tolik, že by na ně nestačilo celé muzeum. Ke všem mám vztah, také si pamatuji, že některé jsem pořizoval foťákem z bazaru, protože jsem na jiný neměl," vzpomíná Sitenský.

Autor v současné době již připravuje další výstavu s námětem hory v zimě, která bude zahájena koncem února v pražském Waldesově muzeu.

BLANKA FRAJEROVÁ

obsah | kultura - kultúra