Český výtvarník Skála přivezl do Moskvy mystické hlavy z řas

Mystické hlavy vytvořené z mořských řas přivezl mimo jiné do Moskvy český výtvarník František Skála. Originální umělec, zakládající člen skupiny Tvrdohlaví, přijel do ruské metropole především představit obálky a části ilustrovaných deníků, které píše na svých cestách.

Skála, který vystudoval řezbářství a filmovou a televizní grafiku, je nejen výtvarníkem, ale i sochařem, hercem, svérázným hudebníkem a zpěvákem. Člen kapely MTO a vokálního tria Tros Skeletos předvedl krátkou exhibici i na vernisáži v Moskvě. "Vzpomněl jsem si na verše, které ležely zasunuté kdesi v nevědomí. Teď se samy vrací," uvedl padesátník s knírkem sňatkového podvodníka a začal přednášet. "Eto očeň charašo, povar dělajet kampoty. Ale dál si to nepamatuji," bavil hosty v moskevském Českém centru.

Do ruské metropole dovezl Skála i několik mystických hlav vytvořených z mořských řas. "Na rozdíl od tvorby soch vznikaly hlavy zevnitř. Speciálními nástroji jsem je tvaroval, pak sušil. Tváře se pak ještě samy měnily, byl to mystický zážitek," přiblížil vznik originálního uměleckého díla.

Jako člen tajného společenství B.K.S. (Bude Konec Světa) má prý Skála v Moskvě za úkol prohlédnout si také mauzoleum a nějaký hřbitov. "Před lety jsme měli výstavu na pražském Vítkově, kde byl pochovaný a zmražený Gottwald. My jsme tam uložili makety našich mrtvol," připomněl svéráznou exhibici. O tajném úkolu v mauzoleu se ale odmítl bavit.

ČTK

obsah | kultura - kultúra