Škvorecký: Mentalita lidí se od Zbabělců moc nezměnila

Po čtyřech letech se v pondělí Josef Škvorecký spolu s manželkou Zdenou Salivarovou procházel opět po Náchodě. Návrat do rodného města, kde autor nesmrtelných Zbabělců a dlouhé řady detektivních románů bude za pár dní slavit své osmdesátiny, začal spisovatel, jak také jinak, návštěvou u svých příbuzných a vzpomínáním na Náchod svého mládí.

Jak přitom poznamenal, mentalitu českých lidí od časů děje románu Zbabělci léta příliš nepoznamenala. "Tuhle věc ale nyní nijak zvlášť nestuduji. Lidé, kteří se narodili před válkou, mají pochopitelně jiné zkušenosti a prožitky než pozdější generace, což je pro mentalitu rozhodující. Nejde ale ani tak o mentalitu, jako osobní zkušenost z té doby," řekl Josef Škvorecký, který se nejdříve sešel se svou sestrou Annou Kudelkovou.

Román Zbabělci, pojednávající o probuzených náchodských revolucionářích v květnu roku 1945, kdysi nadělal lehce ironickému autorovi v rodném městě spoustu nepřátel. Řadu Náchoďanů román vykreslil v nikoliv zrovna lichotivých situacích.

"Vyrůstali jsme společně s Josefem a mohu potvrdit, že postavičky Zbabělců měly svoje autentické vzory. Nevymýšlel si, nefabuloval. Proto ho mnozí kvůli tomu dlouho nemohli vystát," vzpomíná další muž z příbuzenstva Otto Kudelka.

Klausovi přednášel v USA

"Léta mu na ironii neubrala," pronesla Salivarová o manželovi, který chystá na středeční náchodské konferenci o svém životě a díle, kterou zahájí prezident Václav Klaus, představení nové detektivky Setkání v Praze, s vraždou. "Budu ji tam prodávat," slíbil Škvorecký, jenž Klause poprvé potkal v roce 1968 ve Spojených státech. "Byl na univerzitní stáži ve škole, kde jsem tehdy přednášel," poznamenal Škvorecký.

Škvorečtí se ubytovali v hotelu Beránek, kterému spisovatel dal punc nesmrtelnosti.

Nevynechá ani Port Artur

Čas strávený v Náchodě chce jeden z nejznámějších Náchoďanů věnovat i proslulé restauraci Port Artur, kde už určitě nevezme do ruky saxofon a neoživí Eine kleine jazzmuzik. "Pokud bude čas, musím tam zajít, vždyť tam Zbabělci začínají. Na saxofon dávno nehraji. Znemožnily mi to problémy s dýcháním. Hrál jsem prakticky pouze za války," vzpomíná Škvorecký.

Jak řekl v pondělí Škvorecký Právu, Náchod mu připadá zas o stupeň hezčí, než při jeho minulé návštěvě v roce 2000.

"Když jsme sem přijeli po dvaceti letech poprvé, přivítaly nás oprýskané fasády a prázdné výklady, kde se proháněly myši. Zpustlé město. Skoro jako v Rusku. Dnes jsme viděli moderní prosperující město, které se stále mění k lepšímu," pochválil dějiště někdejších Zbabělců Škvorecký.

VLADISLAV PROUZA , PRÁVO

obsah | kultura - kultúra