Český slavík? Vše při starém

Druhý prosincový sobotní večer patřil ve Státní opeře Praha, ale i na obrazovkách televize Nova a vlnách Českého rozhlasu vyhlašování cen Český slavík 2001. To přineslo minimum překvapení. Absolutní vítězkou ankety se s 251444 body stala již pošesté zpěvačka Lucie Bílá. Mezi zpěváky zvítězil popáté Karel Gott. Nejúspěšnější skupinou byla potřetí za sebou vyhlášena kapela Lucie. Objevem roku a současně i Skokanem roku se stal raper Leoš Mareš, který vydal album Tři slova. Objevem roku je nejvýše postavený nováček ankety, ocenění Skokan roku získá zpěvák, který se v první dvacítce posunul proti loňsku o největší počet příček.

Hostem galakoncertu byla houslistka Vanessa Mae, která v Praze vystoupila ve středu, a slovenský zpěvák Richard Müller.

Již tradicí se stalo, že se slavnostního večera nezúčastňuje skupina Lucie, pro kterou jsou anketa a její závěrečný ceremoniál ve stávající podobě nepřijatelné. Slavnostního ceremoniálu se poprvé od založení soutěže nezúčastnil ani Karel Gott. Důvodem byl koncert v německém Magdeburgu, součást jeho vánočního turné. Divákům ovšem adresoval vtipný předtočený pozdrav.

V kategorii zpěvačka se za Lucií Bílou umístila s 167640 hlasy Helena Vondráčková. Ivetě Bartošové na třetím místě dalo hlas 79555 fanoušků. Ty vyhlásily spomezi šesti nominovaných, mezi kterými byly ještě Anna K., Bára Basiková a Leona Machálková. V kategorii zpěvák se za vítězným Karlem Gottem s 201645 hlasy umístili Daniel Hůlka se 112602 hlasy a Martin Maxa se 103503 hlasy. Dalšími nominovanými byli Petr Kotvald, Janek Ledecký a Petr Muk. Skupina Lucie získala 139827 hlasy. Druzí skončili poměrně těsně členové kapely Olympic se 120381 hlasy. Třetí jsou dívky ze skupiny Holki. Pro ty hlasovalo 70822 příznivců. Nominovanými kapelami byly ještě Buty, Chinaski a Těžkej Pokondr.

Anketa je v podstatě nehybná, nad čímž zaplakal již nejeden hudební publicista. Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie se stali Českými slavíky i loni a v roce 1999. Rekordních 295000 hlasujících se ankety účastnilo v roce 1998. Tato soutěž navazuje na předchůdce, kterým býval v Československu Zlatý slavík, v němž hlasovalo nejvíc 114000 fanoušků. Anketa byla obnovena po pětileté pauze v roce 1996. Zlatý slavík vznikl v redakci Mladého světa v roce 1962. Vůbec nejvíc slavíků všech druhů získal pochopitelně Karel Gott.

(lw)

obsah | kultura - kultúra