Slavnosti v "kolébce české imigrace do Texasu"

Spolek Texas Czech Heritage and Cultural Center, Inc. (TCHCC) pod vedením výkonného ředitele Woodyho Smithe a předsedkyně Retty Chandler-Slavíkové uspořádal v sobotu 1.11.2003 slavnostní ceremoniál re-dedikace valašského zvonku českoamerické komunitě v městečku La Grange (Texas).

La Grange leží v okrese Fayette, který se pyšní přívlastkem "kolébka české imigrace do Texasu". Zvonek byl darován Texasanům českého původu jako výraz poděkování za jejich vztah k českému dědictví. Již v roce 1995 byl vystaven ve Washingtonu v prostranství National Mall během výročního "Amerického folklórního festivalu". Poté byl přemístěn do kostela St. Mary´s Catholic Church v Praze ve státě Texas, kde zůstal do léta t.r. Mezi účastníky ceremoniálu v La Grange byl rovněž Vítězslav Koukal, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, který pomohl zvonek na planině u Muzea TCHCC slavnostně rozeznít.

Další významnou událostí toho dne bylo otevření Amfiteátru TCHCC, jehož scéna nese název po hlavním sponzorovi Sanfordu Schmidovi (věnoval 300 tisíc USD). S pozdravnými projevy vystoupili zástupci krajanských organizací, místní administrativy, a za velvyslanectví ČR v USA 2. tajemník kulturní sekce Ivo Broskevič. Český taneční soubor "Dvorana" se pak postaral o skvělý zážitek pro více než 300 účastníků slavnosti, když předvedl tance z Čech, Moravy, Slovenska, Skotska, Mexika a USA.

Programu v La Grange se zúčastnili mj. také honorární konzul ČR v Texasu Raymond Snokhous se svou paní Clarice, Larry Laznovsky, předseda organizace American Sokol, Frank Mikula, předseda Czech Heritage Society of Texas, a řada dalších představitelů českoamerických organizací z Texasu.

Průběh slavnosti i její návštěvnost potvrdily velký zájem příslušníků místní komunity o zachování českého dědictví v Texasu.

V první polovině roku 2004 plánuje Texas Czech Heritage and Cultural Center, Inc. na svém pozemku v La Grange otevření dalších dvou budov pro potřeby uložení svých sbírek. Činnost TCHCC pomáhají sponzorovat též místní úřady (např. Lower Colorado River Authority věnoval 200 tisíc USD), k dalším štědrým dárcům patří Union Pacific Railroad, Farmers Mutual Protective Association a řada jednotlivců a rodin z celého Texasu.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra