Slovenská architektura v Zürichu

Obdobie od roku 1900 až po súčasnosť predstavuje výstava Slovenská architektúra - Impulzy a reflexie, ktorá je do 3. júna sprístupnená vo vstupnej hale školy architektúry Hönggerberg v Zürichu. Jednotlivé etapy architektonickej tvorby rámcujú najmä historické a politické etapy v spoločnosti.

Zachytené sú tak štyri hlavné obdobia slovenskej spoločnosti, ktoré poznačili aj architektúru - obdobia rokov 1900-1918, 1918-1938, 1938-1989 a uzatvára ich najnovšia tvorba architektov od roku 1989.

"Zürišská technika patrí medzi najlepšie školy architektúry na svete. Preto výstava v jej vstupných priestoroch v hale ARchENA je skvelou príležitosťou na propagáciu slovenskej architektúry, ktorá je v Európe predsa len menej známou," povedal pre SME architekt Ján Bahna, ktorý výstavu pripravil spolu s Adolphom Stillerom a Štefanom Šlachtom. "Takéto komplexné predstavenie zrodu a vývoja moderny na Slovensku ešte po Európe neputovalo."

Výstava organizovaná v spolupráci Ausstellungs Zentrum Wiener städtische versicherung so Spolkom architektov Slovenska začala vo Viedni a odtiaľ bola prenesená takmer v celom rozsahu. Po Zürichu by mala byť výstava aj v Mníchove, Lyone a Osle.

Výstavu v Zürichu otvorila prednáška profesora Štefana Šlachtu o vývoji slovenskej architektúry. Profesor Adolph Stiller sa vo svojom príhovore venoval vzájomným vzťahom v stredoeurópskej architektúre. "V Bratislave bola nedávno výstava súčasnej švajčiarskej architektúry, v Zürichu je dnes slovenská architektúra. Je to zvláštna zhoda okolností?" pýta sa Bahna. "Švajčiarska architektúra sa stáva svetovým fenoménom. Je jedným z najinšpiratívnejších regionálnych prúdov, ktorý je plnohodnotnou alternatívou svetových globalizačných trendov."

(pet)

obsah | kultura - kultúra