Koloman Sokol má v rodisku stálu expozíciu

Viac ako 70 obrazov jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov 20. storočia Kolomana Sokola je od soboty vystavených v Pongráczovskej kúrii v Liptovskom Mikuláši.

Ministerstvo kultúry, mesto Liptovský Mikuláš, priatelia a obdivovatelia otvorením Centra Kolomana Sokola vzdali česť umelcovi, ktorý 12. decembra oslávi 100. narodeniny.

Podstatnú časť výstavy tvorí 48 obrazov, ktoré umelec venoval minulý rok svojmu rodnému mestu, diela prevažne z 70. a 80. rokov uplynulého storočia dopĺňajú Sokolove kresby zo zbierok Galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši a obrazy jeho prvých učiteľov Eugena Króna a Maxa Švabinského.

Umelec, ktorý žije v americkom Tuscone, sa vzhľadom na pokročilý vek na otvorení Centra nezúčastnil. Poďakovanie a pozdravy zaňho odovzdal jeho 30-ročný vnuk Nicholaus. Ako povedal, je veľký obdivovateľ dedovho diela, sám sa však zaoberá geológiou. V súčasnosti pracuje na rozširovaní newyorského metra. Centrum Kolomana Sokola sa nachádza v Pongráczovskej kúrii, v päťsto rokov starom objekte, na rekonštrukciu ktorého bola použitá suma štyri milióny korún.

(mp)

obsah | kultura - kultúra