Zemřel klasik české fotografie Václav Chochola

V sobotu časně ráno zemřel ve věku 82 let v pražské nemocnici v Motole český fotograf Václav Chochola. "Zemřel po krátké závažné nemoci," řekla ČTK jeho dcera, fotografka Blanka Chocholová.

Chochola patřil vedle Karla Ludwiga, Zdeňka Tmeje a Karla Hájka ke klasikům české poválečné fotografie.

Pozornosti se jí dostalo až v posledních letech - společnou výstavou ve Špálově galerii v roce 2000 a dokumentem Věry Chytilové Vzlety a pády. O tři roky později u příležitosti osmdesátých narozenin uspořádala Chocholova dcera retrospektivní výstavu svého otce v budově Archívu hlavního města Prahy v Clam-Gallasově paláci.

Ve své bohaté tvorbě se Chochola věnoval momentní fotografii, portrétům celebrit, aktům či sportovní fotografii. Neocenitelné jsou jeho dokumentární snímky z Pražského povstání v roce 1945.

Mezi Chocholovými snímky osobností českého kulturního života objevíme tváře jeho kolegů Zdenka Tmeje a Karla Ludwiga, ale také dalších fotografů, malířů, herců, literátů a jiných umělců - Bohumila Hrabala, Milana Kundery, Jana Zrzavého, Františka Tichého, Jana Wericha, Jiřího Trnky, Josefa Lady. Mimořádné pozornosti se těší dnes již kultovní portréty Salvatora Dalího z roku 1969, ze kterých přímo srší životní energie extravagantního malíře.

Chochola se narodil v roce 1923 v Praze. Fotografovat začal během studií na reálném gymnáziu, po jeho opuštění se učil fotografem a studoval na grafické škole. Byl fotografem ve svobodném povolání, fotografoval pro Národní divadlo a spolupracoval i s řadou dalších scén.

Řadu snímků Chochola vytvořil použitím netradičních technik, vytvářel fotogramy, montáže i roláže. V roce 1970 Chocholu přivedlo fotografování hrobu Jana Palacha na měsíc do vazby ve vězení.

V současné době jsou Chocholovy fotografie vystaveny v Městské knihovně v Praze v rámci výstavy Česká fotografie 20. století, až do konce srpna budou jeho snímky malíře Jana Zrzavého přístupné v Krucemburku na Havlíčkobrodsku.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra