České šperky v Belgii nenašli

Belgická policie oficiálně uzavřela vyšetřování krádeže vzácných šperků, které byly loni v listopadu odcizeny v Muzeu diamantů v Antverpách na výstavě nazvané Diamantové šperky z doby art deco 1920-1939. Ukradené exponáty - zapůjčené do Belgie z pražského Uměleckoprůmyslového muzea - nebyly nalezeny.

Stopa po pachatelích se ztrácí někde ve Španělsku. Ředitelka českého muzea Helena Koenigsmarková obdržela v těchto dnech od belgických kolegů kompletní informaci o loupeži. Právu k tomu řekla: "Ze zprávy vyplývá, že akce byla velmi dobře připravena a udělali ji profesionálové. Skutečně se potvrdilo, že poplašné zařízení bylo v Muzeu diamantů v době krádeže vypnuté. Dokonce se tak prý dělo velmi často, což je pro mne nepochopitelné."

Podle informace Koenigsmarkové jedná nyní právník zastupující Uměleckoprůmyslové muzeum o náhradě škody. Cenné exponáty byly pojištěny na milión eur, čili 33 miliónů korun. Celkem šlo o jednotlivé kusy i menší soubory šperků, které v katalogu expozice tvoří čtyři inventární položky.

Vesměs se jedná o práce neznámých zlatnických mistrů ze střední Evropy. Art deco je v současné době velmi populární a těší se pozornosti světových sběratelů. Pachatelé však unikátní zlatnická díla zřejmě rozebrali a drahé kameny prodali samostatně.

PETER KOVÁČ

obsah | kultura - kultúra