Český film získal vstřícného sponzora

Více než 20 milionů korun se rozhodla společnost RWETransgas investovat do české kinematografie, navíc nepůjde o podporu jednorázovou, ale o dlouhodobý systematicky vedený projekt.

Společnost, která zajišťuje dovoz a přepravu zemního plynu, je už od roku 1996 partnerem Karlovarského festivalu, nyní hodlá své sponzorské aktivity citelně rozšířit na podporu hraných filmů a dokumentárních cyklů, spolupráci s FAMU, podporu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava a založení Filmové nadace.

V létech 2006 a 2007 má RWE v plánu investovat do tří až pěti celovečerních filmů. Za tímto účelem se spojila s TV Nova a už v tuto chvíli se podílí na filmech Jak se krotí krokodýli režisérky Marie Poledňákové, Rafťáci Karla Janáka a Účastníci zájezdu podle Vieweghovy předlohy.

V oblasti dokumentární tvorby spolupracuje RWE s Českou televizí, jen v příštím roce bude mít premiéru 27 titulů natočených s přispěním RWE, například seriál Václava Chaloupka Kouzlo Afriky, cestopisu Na cestě nebo dokumentárním projektu Třináctá komnata.

Filmová nadace odstartuje svou činnost na začátku příštího roku a bude úzce spolupracovat s barrandovským studiem. Zaměřena bude především na literární přípravu a vývoj scénářů, následně bude hledat cesty k realizaci těchto textů. Projekt by měl navázat na aktivity Nadace Miloše Havla, jeho finanční zázemí by ale mělo být mnohem kvalitnější.

Společnost RWE se chce podílet i na zajištění lepších podmínek studentů FAMU: přispěje na vybrané absolventské snímky či cvičení. Ročně by tak měla napomoci realizaci několika desítek studentských snímků.

Vedení RWE vidí v investicích do kinematografie jistou exkluzivitu pro svou značku, kterou už jí nezaručí logy přeplněné dresy fotbalistů či hokejistů.

(dar)

obsah | kultura - kultúra