Praha srdce národů se rozbuší naplno

Začátek jara v Praze s sebou kromě teplého a slunečného počasí pravidelně přináší i pomyslný startovní výstřel pro zahájení sezóny mezinárodních pouličních festivalů, které mají své tradiční renomé v mnoha kulturně vyspělých zemích po celém světě. Jedním z nich je i festival autentického folkloru s příhodným názvem Praha srdce národů, jehož čtvrtý ročník započne 23. května 2002 a potrvá do 26. května 2002.

S myšlenkou na uspořádání přehlídky tradiční lidové kultury různých národů přišla v roce 1999 skupina slovenských nadšenců sjednocených pod hlavičkou folklorního sdružení Limbora. Tato zajímavá vize se ihned setkala s vlnou příznivých ohlasů z řad kulturní veřejnosti a brzy se k její realizaci připojily další národnostní kulturní sdružení. Na pořádání festivalu se mezi jinými dodnes dodnes podílejí např.: Klub Polski, Svaz Maďarů, Spolok Detvan, Sdružení Němců, Klub slovenské kultury, Ukrajinská iniciativa, Bulharský klub, Romské kluby, Ruský klub, Asociace Řeckých obcí v ČR, Anima artis a Vietnamský klub. Záštitu nad celou akcí převzal Magistrát hlavního města Prahy a nemalou měrou přispěly i české a slovenské ministerstva kultury. Od té doby se festival Praha srdce národů již dostal do domácího i zahraničního povědomí a zařadil se mezi tradiční kulturní svátky jara v české metropoli vedle takových událostí, jakou je například Pražské jaro.

I letos se ti, kdo zavítají do velkoměsta v srdci Evropy, mohou těšit na nesmírně bohatý a pestrý program. V průběhu pouhých tří dnů se zde představí folklor: belgický, moldavksý, moravský, německý, polský, romský, rumunský, rusínský, ruský, řecký, chorvatský, transylvánský, ukrajinský a vietnamský folklor. Klenoty ze svých národních kulturních pokladnic zde na několik pomíjivých okamžiků odhalí mnoho zahraničních folklorních skupin a renomovaných sólistů. Kromě obdvivovatelů pouličního rázu celé události si na své přijdou i milovníci tradičních pražských divadel, do kterých se některá představení v průběhu festivalu přesunou.

Lze tedy říct, že koncem máje, měsíce lásky, Prahu čeká nevšední zážitek. Krédem pořadatelů je myšlenka demonstrace rozdílnosti základů, z nichž jednotlivé národy vycházely, základů, které jsou na celém světě odlišné a přesto lidi nerozdělují, ale naopak spojují. Zvolené jarní období je tedy pro celou událost více než příznačné.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | kultura - kultúra