Tono Stano vtrhol do Berlína

"Tono Stano, to je dnes inštitúcia," hovorí o svojom niekdajšom spolužiakovi fotograf Rudo Prekop. Tono Stano je značka kvality - niečo ako Coco Chanel. Američan William A. Ewing, autor prestížnej antológie The Body (Telo), ktorý si vybral Stanovu fotku dokonca na obálku, o ňom povedal: "Má štýl, ktorý sa hneď spozná."

Osobnosť súčasnej českej a slovenskej figuratívnej fotografie TONO STANO (1960) v sobotu vtrhol do Berlína. Na troch miestach v Berlíne otváral zúžený výber z vlaňajšej pražskej premiéry s názvom Fascinácie. "Vernisáže ma nesklamali. Aj v Berlíne mi rozumejú," povedal včera v rozhovore pre SME Tono Stano.

Berlínske fascinácie

Tono Stano obsadil svojimi fotografiami tri výstavné siene situované v centre Berlína v bezprostrednej blízkosti Check Point Charlie - na Zimmerstrasse. Oficiálna vernisáž bola v Slovenskom inštitúte, ktorej kvalitnú dramaturgiu vedie Peter Krupár. Práve tu fotograf predstavuje svoje najnovšie snímky Ľudia v prírode. V Českom centre sú inštalované fotografie s názvom Povodie Odry a v súkromnej galérii Waldburger fotografie z konca osemdesiatych rokov.

Tono Stano si vo svojej najnovšej tvorbe vybral ateliér pod šírym nebom. "Už dlhší čas ma lákalo prepojenie človeka a prírody, ale stále som sa necítil dostatočne pripravený," hovorí Stano. "Až teraz som sa konečne do toho pustil a trúfol si na Ľudí v prírode." Pred berlínskym publikom sa rozprestreli Stanove fascinácie. Ľudským telom, čiernobielym výrazom, originálnou kompozíciou, maximálnou perfektnosťou. Počas novembrového Mesiaca fotografie by sa Stanove fascinácie mali objaviť aj v Bratislave.

Telo je ako tvár

Ľudské telo má rovnaké výrazové schopnosti ako tvár, tvrdí fotograf. Preto svojim modelkám niekedy dokonca zakrýva hlavy, aby ich oči zbytočne nepriťahovali pozornosť. "Časom som prišiel na to, že ma rušia akékoľvek zbytočnosti, ktoré má človek na sebe, teda aj šaty." O modelky slávny fotograf núdzu rozhodne nemá, vyhýba sa ale profesionálkam. "Vtedy si trochu pripadám, akoby som išiel do verejného domu." Existuje vraj druh žien, ktoré sú o svojej príťažlivosti tak hlboko presvedčené, že sa s nimi nedá nič robiť. "Naopak, stáva sa mi, že na ulici stretnem niekoho neznámeho a z toho človeka na mňa vyžiari energia, ktorú by som mohol využiť."

Odjakživa ho viac bavilo pracovať so ženami, pretože, pokiaľ sú prirodzené, sú podľa neho oveľa viac spojené s vesmírom než muži. "Ženy sú harmonickejšie než muži a každá nesie vo svojom tele prvok muža. Muž vznikol zo ženy, a to je zrejmé aj na ženskom tele - a ja s tým viem pracovať."

Zmysel a tie ostatné

Jeho fatálna fotografia Zmysel sa stala zrejme najslávnejším zobrazením ženského tela deväťdesiatych rokov. Bola prezentovaná nielen na obálke zmieneného amerického bestselleru The Body, ale Stanov nápad zakúpila spoločnosť Metro Goldwin Mayer na plagát škandálneho hollywoodskeho filmu Paula Verhoevena Showgirls. Z plagiátov tohto Stanovho nápadu by sa však dnes už dala urobiť slušná výstava. Nikdy sa nezdráhal urobiť komerčné zákazky. Vytvoril nový imidž medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Je autorom loga Pražského medzinárodného maratónu (Život je sladký beh). Fotil nahú Mahulenu Bočanovú pre Playboy. Fotil Mazdu aj Radegast. "Práce na zákazku ma veľmi bavia. Je to výzva. Nakoniec, študoval som aj preto, aby som to vedel."

Aj zlé ma zaujíma

Tono Stano pôsobí dojmom pohodového človeka, ktorý ľahko nadväzuje kontakty a darí sa mu, na čo siahne. Ani jemu sa problematické udalosti nevyhýbajú, ale zvykol si ich riešiť sám a nikoho s nimi neobťažovať. Tvrdí, že v jeho fotografiách je sedemdesiat percent pozitívneho a tridsať percent negatívneho, pretože je presvedčený, že zlo je na svete rovnako dôležité ako dobro. "Bez zla by nebola harmónia. Čo je zlé, ma zaujíma."

Stano je známy svojím perfekcionizmom. Hoci od novej kolekcie nemá ešte dostatočný odstup, o jednom je presvedčený: "Nemám pocit, že by som niečo odflákol."

ĽUDO PETRÁNSKY, SME

obsah | kultura - kultúra