Koncert Rolling Stones zahájil Václav Havel

Koncert roku - vystoupení Rolling Stones - začal přesně o půl desáté písní Brown Sugar. Před jeho začátkem z pódia k zmáčenému osmdesátitisícovému publiku promluvil Václav Havel, který popřál Micku Jaggerovi k šedesátinám a poděkoval mu, že si vybral pro oslavu narozenin Prahu.

"Nechť je tento koncert znamením trvalé svobody u nás, kéž by byl znamením trvalé svobody na celé planetě," řekl v krátkém projevu, v němž zmínil i význam Letenské pláně pro sametovou revoluci. Bývalý prezident připomněl, že tehdy se v mrazu sešlo několik set tisíc lidí, aby dali najevo, že nechtějí žít v totalitním systému, ale ve svobodě. "Několik málo měsíců poté se stalo něco, co bylo po dlouhá desetiletí předtím nemyslitelné. Z hvězdného nebe se snesla do naší republiky kapela Rolling Stones. Jejich tehdejší koncert na Strahově byl vnímán nejen rockovými fanoušky, ale snad všemi našimi spoluobčany jako důkaz svobody," uvedl Havel.

Stones zahájili zostra

Po letitém Brown Sugar následovala rázná skladba Start Me Up. "Ahoj Praho, jsem šťastný, že jsme tady," řekl Jagger česky divákům. Vzápětí skupina vystřelila píseň You Got Me Rocking a Jagger divákům opakovaně česky poděkoval.

Písničkám svědčily orchestrální vícenástrojové úpravy, získaly tak vzdušnost. Kapela hrála velmi uvolněně - na pódiu vládla pohoda, která se přenesla na celou Letnou. Písničku Miss You zazpíval kytarista Keith Richards, kterou druhý kytarista Ron Wood odehrál v klidu v sedě. "Happy birthday to you," gratulovali mezi písněmi fanoušci Jaggerovi k šedesátinám.

Po Brainstorm nastoupil Olympic

Jako první začala hrát v 18:27 lotyšská skupina Brainstorm, kterou sledovalo na 30 tisíc diváků. O hodinu později nastoupil Olympic. Jeho vystoupení trvalo půl hodiny. Petr Janda na závěr řekl: "Díky, díky jsem šťastný." Během vystoupení tuzemské rockové legendy se sice při písničce Dědečkův duch zablýsklo, pršet však nezačalo. Průtrž se spustila až po deváté večer, o pauze před vystoupením hlavních hvězd.

V té chvíli se v improvizované společenské místnosti za hlavním pódiem odbyla malá slavnost - zástupci české pobočky EMI předali skupině Rolling Stones zlatou desku za více než pět tisíc prodaných nosičů loňského výběrového alba Forty Licks.

Diváci přicházeli celé odpoledne

Tisíce fanoušků přicházely k Letenské pláni ještě před 18. hodinou. Davy neprořídly ani o hodinu později, když už lotyšští rockeři skutečně hráli. Naopak: letenskými sady proudil stále hustší zástup, další přicházel uzavřeným letenským tunelem a největšímu náporu čelila ostraha od Hradčanské. Diváci, kteří si přispíšili, sice získali nejlepší místa, ovšem trpěli horkem, takže někteří zkolabovali. Pak zcela je promočila průtrž, která přišla před půl pátou. Nikdo z diváků se však nepokusil překonat několikanásobnou bariéru, kterou pořadatelé ohradili areál. Místo toho se mnozí klidně usadili na trávníku pod stromy. "Tady je to pohodlnější než uvnitř a slyšet je tu dost dobře," směje se parta asi 17letých kluků. Diváků, vlastně posluchačů, protože právě pohledu na Stones se dneska vzdali. Ušetřili několik tisíc za vstupenky.

Mezi diváky je i hollywoodský herec Matt Damon, který je v Čechách, kde se natáčí nový film Terryho Gilliama Bratři Grimmové. Uvedla to firma EMI, která vydává stounům desky.

Do areálu bez zbraní, fotoaparátů i pití

Letenské sady připomínaly víkend v některém z londýnských parků - a nejen kvůli evidentně relaxujícím lidem. Kromě pěších hlídek se totiž tu a tam mezi lidmi mihli policisté na koních. Největší dav však mířil přímo bez okolků ke vchodu. Široký přístup lemovaly hromady pet-lahví, plechovek od piva. Vzít s sebou dovnitř do areálu nesmí lidé skoro nic. Kromě peněženky. Velké ikony nad vchodem mluvil jasně: Žádné alko, žádné nealko, zbraně, zapalovače, foťáky, kamery ani magnetofony.

Skupina mladých německých fanoušků proto pózuje s vyplazenými jazyky raději ještě před vchodem. Malý automat vzápětí mizí hluboko v batohu jednoho z nich. Přestože dav stále přibývá, nápor není tak velký, jak se očekávalo.

EVA ZAJÍČKOVÁ, JAROSLAV ŠPULÁK, JAROSLAV RUDIŠ, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra