Praha se roztančí na celý měsíc

Největší taneční událost roku - 16. ročník festivalu Tanec Praha, začíná dnes v žižkovském divadle Ponec dětským odpolednem. Během celého června pak mají Pražané možnost poznat taneční umění souborů ze 14 zemí světa. Pověstnou festivalovou špičkou je představení izraelské Batshevy v Sazka Aréně 29. a 30. června.

Letošní přehlídka soudobé taneční tvorby a pohybového divadla potěší příznivce tance nejen tím, že potrvá celý měsíc, ale zejména skutečností, že se tentokrát organizátorům podařilo s finanční podporou pražského magistrátu a ministerstva kultury shromáždit mimořádně velkou nabídku souborů a tanečníků reprezentujících současný tanec.

V pražských sálech Ponce a Archy uvidí obecenstvo celkem 27 představení tanečníků ze 14 zemí. Vrcholem přehlídky bude vystoupení izraelského souboru Batsheva Ensemble, které se 29. a 30. června uskuteční v Sazka Aréně. "Jsme rádi, že se Izraelci vrací do Prahy po obrovském úspěchu ve Státní opeře v roce 1999," uvedla ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová. "Sazka Arenu jsme pro ně vybrali i z bezpečnostních důvodů. Prostor upravíme podle jejich požadavků, aby se hrálo maximálně pro 2000 diváků. Choreograf Ohad Naharin připravil program Decathlon složený z několika choreografií," dodala.

Během představení Izraelců budou předány i Ceny Sazky určené pro nejlepší české taneční představení vybrané z nedávné přehlídky Česká taneční platforma.

Z hostů, kteří se na festivalu už představili, vyzdvihla Kreuzmannová dánský Granhoj Dans (zopakují loňské vystoupení 8 IQ no woman-no cry) a také finského tanečníka Jormu Uotinena. Také Belgičanka Karine Pontiesová se už v Praze představila.

Nováčky naopak budou africký soubor Kongo-Ba-Teria z Burkina Faso, švýcarský Tanz Ensemble Cathy Sharp, dále pak tanečníci z Kypru, Rakouska, Španělska, Řecka, Chorvatska, Slovinska i Francie. Z domácích souborů na festivalu uvede premiéru Pražský komorní balet, zatančí Petra Hauerová, Kristýna Celbová, Věra Ondrašíková či Helena Arenbergerová.

VLADIMÍR ŘÍHA, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra