Studenti HAMU zahajují 15. ročník festivalu Tanec Praha

Ačkoliv se slavnostní otevření patnáctého ročníku Tance Praha uskuteční ve Stavovském divadle až ve středu vystoupením proslulého Baletu Velkého divadla v Ženevě, už dnes festival začne site-specific projektem v atriu Slovanského domu.

Ve dnech 9., 10, 11. a 27. června tu budou studenti taneční katedry Hudební fakulty Akademie múzických umění předvádět, co chápou pod pojmy soudobý tanec a pohybové divadlo. Tento "site-specific" naváže na úspěšný loňský projekt pro Pražský hrad a jeho zahrady. Stejně jako loni není do poslední chvíle úplně jasné, jak budou choreografie vypadat, protože ve spolupráci s výtvarníky, hudebníky, diváky i působením místa a podnětů z okolí je dán velký prostor improvizaci, vzájemnému ovlivňování a přizpůsobování.

Švýcaři: jedenáct národností

Středečním slavnostním večerem ve Stavovském divadle festival zahájí takříkajíc naplno (repríza proběhne ještě ve čtvrtek). Vystoupí tu totiž jeden z nejšpičkovějších souborů moderního tance v Evropě, Balet Velkého divadla v Ženevě. Tato pýcha Švýcarska ale téměř nemá švýcarské tanečníky. Z těch třech desítek, kteří k nám dorazí, je jen jediný tanečník Švýcar. Ostatní jsou zejména Francouzi a Italové, zastoupeno je ale i Španělsko, Německo, Belgie, Čína, Japonsko, Austrálie, Kanada a Brazílie.

Soubor divákům Tance Praha představí dvě znamenité choreografie, Para-Dice od japonského performera a choreografa Saburo Tešigavary (spolupracuje např. se soubory Jiřího Kyliána a Williama Forsytha) a Le Sacre od Johna Neumeiera. Legendárního šéfa Hamburského baletu ani netřeba představovat, není to tak dávno, co se svým souborem oslnil publikum v Národním divadle.

Další hvězdy a Češi

Druhým nejvýznamnějším hostem ze zahraničí budou dánští Granhoj Dans, kteří už s úspěchem v Praze v minulosti několikrát vystoupili a jejichž tvorba vždycky něčím překvapí. Z dalších zmiňme rakouský soubor Laroque Dance Company a britskou skupinu Charles Linehan Company. Z domácích pak Pražský komorní balet, který představí svou nejnovější tvorbu.

"Vedle zahraničních špiček současného tance chceme ukázat na naše tanečníky, kteří se včleňují do zahraniční scény, takže je doma máme málokdy možnost vidět," říká ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová. Ze dvou desítek představení, která budou v Praze k vidění do 27. června, účinkují Češi v deseti z nich.

Čtyřicet filmů i Videonoc

Součástí festivalu budou i čtyři desítky filmů o tanci a s tancem ve Francouzském institutu, některé kratší se mají promítat i před začátky představení v divadle Ponec, kam je naplánována většina festivalových večerů. Letošní novinkou bude i závěrečná Videonoc, která proběhne na samý závěr Tance Praha v zahradách Slovanského domu 27. června od 22 hodin. Pořadatelé tu promítnou až do rána sedm tanečních filmů coby velkoplošnou projekci, např. schoreografie Jiřího Kyliána, Piny Bauschové, Maurice Béjárta či Wima Vandekeybuse. Další informace lze nalézt na adrese www.tanecpha.cz. Deník Právo je mediálním partnerem festivalu.

JIŘÍ TLUČHOŘ

obsah | kultura - kultúra