Tatru 700 doprovodil do muzea Miloš Zeman

Sbírky Národního technického muzea v Praze jsou bohatší o další auto vyrobené v kopřivnické továrně. Poslední osobní model automobilky - Tatru 700 - doprovodil na její cestě do expozice NTM propagátor aut z Kopřivnice, expremiér Miloš Zeman. Sám byl prvním uživatelem vozu.

Do sbírek se "sedmistovka" zařadí po bok prvního automobilu z kopřivnické vozovky NW Präsident. Přesně o sto let mladší exemplář předal muzeu ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, doprovázený Milošem Zemanem. Hned po vystoupení z místa spolujezdce si neodpustil narážku na vozový park osobností veřejného života: "Český politik má jezdit v českých autech, nebo alespoň v autech vyrobených v České republice," prohlásil.

Šofér, který tatrovku dovezl do haly expozice dopravních prostředků, byl možná posledním, kdo vedl tmavošedé, téměř 5,2 m dlouhé poslední ryze české auto po veřejné silnici. Přiznal, že na sedmistovce už bylo znát její konstrukční stáří.

Nedostatkem prý byly mdlé brzdy a nevyzpytatelné chování na kluzké vozovce. Ostatně není se co divit - model 613, z nějž sedmistovka převzala většinu mechanických skupin, pochází z roku 1973. Přesto prý dosahoval bez problémů 210 km/h.

Na počítadle kilometrů nejnovějšího exponátu na Letné se vyjímá hodnota 281 686 km, většinu z nich prý vůz fungoval bez větších problémů. Pozitivem byl hojný dostatek prostoru v prodloužené verzi, béžová kůže, v níž je provedeno čalounění, vypadá po osmi letech služby stále dobře. Dvoutunový vůz vykazoval průměrnou spotřebu kolem 13,5 l na 100 kilometrů.

Zajímavostí modelu 700 je plastová kapota, přišroubovaná na původní plechové. Nelze si také nevšimnout různě širokých spár mezi jednotlivými panely karoserie. I tak se dá dělat modernizace, když na ni nezbývá dostatek prostředků.

Design poslední osobní tatry navrhl Angličan Geoff Wardle, jehož návrh dostal přednost před prací Václava Krále (Tatra Prezident) údajně také proto, že jeho jméno lépe zní při prosazování na západních trzích.

"Automobil Tatra ministerstvo využívalo od roku 2003, pět let před tím sloužil premiérovi na Úřadu vlády a dnes se stal součástí sbírek Národního technického muzea. Je to kvalitní český automobil a já bych ho rád používal. Jeho provoz je však velmi neekonomický," shrnul svůj dojem z vozu ministr Martínek.

"Kopřivnická automobilka je ve sbírce muzea zastoupena celkem 17 vozy NW a Tatra, včetně prvního vyrobeného, automobilu NW Präsident z roku 1898. V této řadě však dosud citelně chyběl vůz typu Tatra 700, kterým byla více než stoletá výroba kopřivnických osobních automobilů uzavřena," řekl ředitel muzea Tomáš Kupec. Tatrovka bude ve NTM dělat společnost autům, která se spoluúčastnila významných událostí Československa i samostatné České republiky. Sbírka obsahuje vozy téměř všech našich prezidentů, T. G. Masarykem počínaje a Václavem Havlem konče, i automobily několika předsedů vlád.

iDNES

obsah | kultura - kultúra