Filmová prehliadka troch kultúr

V termíne od 5. do 8. septembra 2002 sa uskutoční jubilejný desiaty ročník súťažnej prehliadky poľských, českých a slovenských filmov 10. Těrlické filmové leto (okres Karviná). Štvordňová prehliadka každoročne ponúka reprezentatívny prierez súčasnou poľskou, slovenskou a českou filmovou tvorbou, ktorá je rozdelená do štyroch programových sekcií: Súťaž debutov, Retrospektívy, Hity uplynulej sezóny a nakoniec tohto roku početne zastúpené Dokumenty. Těrlické filmové leto organizuje Klub kultury, o. p. s. a spoluorganizátorom je obec Těrlicko. Za slovenskú stranu sa tradične na organizácii prehliadky podieľa Slovenský filmový ústav a Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá prostredníctvom MK SR udeľuje na prehliadke Hlavnú cenu Zlatý debut. Osobnú záštitu nad akciou prevzali ministri kultúry Slovenskej, Českej a Poľskej republiky.

V súťažnej sekcii debutov tohtoročnej prehliadky sa budú o priazeň poroty uchádzať len tri tituly - dva poľské (Kameleon, r. Janusz Kijowski a Wiedźmin, r. Marek Brodzki) a jeden český (Zatratení, r. Dan Svátek). Tradičnú retrospektívnu sekciu programovo každý rok napĺňajú filmy zástupcov jednotlivých krajín všetkých troch zúčastnených kinematografií. Poľsko bude reprezentovať Wojciech J. Has, Českú republiku Jan Švankmajer a Slovensko Štefan Uher. V prehliadke jeho filmov sa premietnu tituly Slnko v sieti, Panna Zázračnica a Organ. Svoje zastúpenie bude mať Slovensko aj v sekcii Hity sezóny, kde sa predstaví film Vlada Balca Dážď padá na naše duše a koprodukčný česko-slovenský projekt Výlet režisérky Alice Nellis. Na prehliadke sa premietne aj film Mateja Mináča Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti a dokument Martina Šulíka Klíč k určování trpaslíků aneb Poslední cesta Lemuela Gullivera. Diváci budú mať možnosť stretnúť sa aj s tvorbou študentov filmovej školy v Lodži. S veľkou návštevnosťou sa počíta na projekcii najväčšej poľskej produkcie všetkých čias Quo Vadis podľa Henryka Sienkiewicza v réžii Jerzyho Kawalerowicza. Odborná porota vyberie najlepší film z kategórie režisérskych debutov a v tejto kategórii svojho favorita vyberie aj publikum. Súčasťou 10. ročníka bude vyhlásenie ankety o najlepší film všetkých desiatich ročníkov.

Počas desiateho ročníka prehliadky diváci v Těrlicku a satelitných festivalových mestách - Třinec a Karviná - uvidia viac ako päťdesiat filmových projekcií. Neobvyklou, ale tradičnou súčasťou Těrlického filmového leta býva stretnutie hostí "Na Trojmezí", teda v bode, kde sa spájajú česká, poľská a slovenská hranica. Práve toto stretnutie potvrdzuje charakter prehliadky, ako aj jej fenomén hľadania spoločného v troch rozdielnych kultúrach.

InZine

obsah | kultura - kultúra