Čeští umělci podpoří USA

Jako vyjádření podpory Američanům půl roku po teroristických útocích odjedou příští týden čeští umělci a záchranáři do Spojených států na tzv. turné solidarity a díkůvzdání.

Turné zahájí 21. března koncert uniformované Hudby Hradní stráže a Policie ČR, která vystoupí ve slavné Carnegie Hall v New Yorku. Původně měl v tomto termínu na témž místě vystoupit Karel Gott s Evou Urbanovou a Peterem Dvorským, koncert však byl podle pořádající Pražské umělecké společnosti "z různých důvodů" zrušen. Orchestr své vystoupení završí polkou Škoda lásky Jaromíra Vejvody, kterou bude řídit skladatelův syn Josef Vejvoda. S muzikanty bude v New Yorku ministr kultury Pavel Dostál, herečka Vlasta Chramostová, mluvčí katolické církve Daniel Herman, zástupci ministerstva vnitra a Hasičského záchranného sboru. Čtyřdenní turné uzavře na Květnou neděli mše v katedrále sv. Patrika.

Ministr Dostál se v USA zdrží týden, zúčastní se též 22. března vystoupení Vlasty Chramostové v Národní české budově na Manhattanu. "Pan ministr ještě navštíví Los Angeles a Washington, kde se setká s krajany, a také město Cedar Rapids ve státě Iowa, kde sídlí Národní české a slovenské muzeum," řekla Právu jeho mluvčí Dita Fuchsová.

(tlu), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra