Vary nabídnou hvězdy i světové premiéry

Čtyřicátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary skutečně dostojí přídomku jubilejní. Vždyť mezi hosty se objeví Sharon Stoneová, Robert Redford, Liv Ullnmanová nebo Alexander Payne. V soutěži mají čtyři ze 14 filmů ve Varech světovou premiéru a vůbec poprvé budou uvedeny i některé ze soutěžních dokumentů. Organizátoři v pondělí zveřejnili podrobnosti.

Kryštof Mucha, výkonný ředitel festivalu, k příjezdu Stoneové uvedl: "S lidmi od Sharon Stoneové jsme jednali už čtyři roky, její zájem přijet na festival byl trvalý, ale bylo potřeba sladit ho s jejím programem."

"Do Karlových Varů přijede na zahájení i Madeleine Albrightová a za Evropskou komisi pak Vivienne Reddingová," připomenul ještě prezident festivalu Jiří Bartoška.

Programová ředitelka Eva Zaoralová k tomu dodala: "Další osobnosti přijedou s filmy. Je mezi nimi kanadský režisér Atom Egoyan, který by měl představit svůj film Kde je pravda? uvedený na festivalu v Cannes. Dorazí s ním i jeho žena Arsinée Khanjianová, která hraje ve filmu Sabah kanadské režisérky a členky hlavní poroty Runy Naddy. Přijede i Frédérick Fontaine, kterého proslavil film Pornografický vztah."

Předsedou poroty přitom je Michael Radford, autor slavného snímku o životě Pabla Nerudy Pošťák. "Uveden bude jeho Kupec benátský," sdělila Zaoralová.

Soutěž nabídne snímky o imigraci

Soutěžních filmů je čtrnáct. Programová ředitelka Eva Zaoralová to považuje za optimální, protože porotci pak nemusejí sledovat více než dva snímky denně: "Zastupují však více zemí, protože v řadě případů jde o koprodukce." Jednotné téma tentokrát nemají: "Nevím, co filmy spojuje," uvedla Zaoralová a dodala: "snad téma imigrantů.

Německý film V cizí kůži je o íránské ženě, která se snaží dostat do Německa. Ve filmu Číňan je stejné téma pojednáno s humorem, je to melodrama, které ocení milovníci silných emocí. Japonský film Večeře u Noriky se zabývá generačním tématem vzpoury proti rodičům." V japonském snímku poslušné dcery skončí v klubu sebevrahů.

Tuzemskou kinematografii reprezentuje Sluneční stát.

Zaoralovou potěšilo, že v soutěži se objevil i film Raoula Ruize Ztracené panství: "Jeho tvorba je nevyrovnaná, někdy je tak intelektuální, až nudí, ale jeho filmy se objevují na festivalech v Benátkách a v Cannes ."

Z dalšího programu Zaoralová upozornila na filmy, které uspěly na jiných festivalech: "Uvedeme Dítě Jeana-Pierra a Luca Dardenneových, které získalo v Cannes Zlatou palmu, i Carmen z Khayelitshi, která získala Zlatého medvěda v Berlíně. Milovník slavné opery sice může být pohoršen, protože to není čistý Bizet, ale mě se ten film velmi líbil. Chtěla jsem ho do Varů hned jak jsem ho v Berlíně viděla - ještě před tím, než byl oceněn. Uveden bude i snímek Bitva na nebi Carlose Reygadase, který vzbudil v Cannes velké kontroverze kvůli otevřené erotice.

Více míst pro diváky

Podle Jiřího Bartošky by letos měli mít návštěvníci Varů větší šanci filmy vidět: "Po dvou letech se nám zase podařilo zajistit nafukovací stan, přitom jsme zachovali projekce v Lázních III, takže situace s lístky by měla být lepší."

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra