Otakar Vávra převezme 64 let starou cenu

V souvislosti s uvedením filmu Cech panen kutnohorských v rámci retrospektivní části benátského festivalu se na Lido vydá i český scenárista a režisér Otakar Vávra. Převezme 64 let starou cenu, kterou získal v roce 1938 právě za tuto historickou komedii.

Protože se ale tehdy již schylovalo k válce, do Benátek nejel a k ceně se nikdy nedostal. Nyní by mu ji měla předat legenda světové kinematografie Sophie Lorenová. Cech panen kutnohorských napsal Vávra podle Stroupežnického aktovek Paní mincmistrová a Zvíkovský rarášek, na scénáři se podílel i Zdeněk Štěpánek, který hrál Mikuláše Dačického z Heslova také na jevišti Národního divadla v Praze.

Jedenadevadesátiletý Otakar Vávra dostal letos prestižního Českého lva za dlouholetý umělecký přínos domácí kinematografii. Při té příležitosti řekl, že ještě nekončí, chce ještě něco udělat. Už v červnu se postavil opět za kameru, aby téměř sedm desítek let od vzniku svého prvního krátkometrážního snímku s názvem Žijeme v Praze natočil pro společnost Febio dokument, který bude vlastně jeho pokračováním. Má název Moje Praha a legendární filmař v něm konfrontuje současnou tvář metropole s tou, kterou poznal v roce 1930, když do ní jako student přijel. Snímek dokončil v těchto dnech.

(míš), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra