V USA vzpomenou na Vláčilovo dílo

V Newyorském kině BAMcinématek, které se zaměřuje na náročného diváka, budou moci milovníci kvalitního filmu během dvoutýdenní retrospektivy obdivovat filmařské umění proslulého českého scénáristy a režiséra Františka Vláčila (1926 - 1999). Uvedeny budou následující tytuly: Holubice, Dým bramborové natě, Stíny horkého léta, Stín kapradiny. Chybět pochopitelně nemúže ani mistrovské dílo - zřejmě nejlepší historický film středoevropské kinematografie - Markéta Lazarová.

František Vláčil si díky své hodnotné tvorbě již v minulosti vybudoval ve světě značné renomé. Už za svůj celovečerní debut, moderní lyrickou pohádku Holubice z roku 1960, získal prestižní mezinárodní ocenění z festivalů v Benátkách, Cannes, Prades, Versailles, Montevideu a Cartageně. O šest let později na ně navázal mezinárodní úspěch monumentální historické fresky Markéta Lazarová.

František Vláčil byl vskutku nezapomenutelnou veličinou nejen domácí filmařské scény. "Nefalšovaný génius", shodli se všichni jeho kolegové, když měl před dvěma lety pohřeb. Úzký vztah k českým dějinám a celoživotní zájem o historii jako takovou se detailně promítal do mnoha jeho nezapomenutelných snímků. Ceněna je rovněž působivá výtvarná složka jeho díla a také vytříbený cit pro obraz snímaného prostoru. To a nejen to z něj dělalo významnou osobnost, za kterou česká kinematografie už nikdy nemusí najít náhradu.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | kultura - kultúra