Architektúra nového milénia sa predstavuje v Galérii Medium

Na slovenskú pôdu sa dostala jedna z najprestížnejších architektonických škôl na svete. Vo forme výstavy a prednášok jej profesorov sa v rámci veľkoformátového projektu Veľkej Británie a ôsmich nových členských štátov Európskej únie Crossroads for ideas (Križovatky nápadov) predstavia najnovšie výstupy v oblasti progresívnej architektúry. Londýnska The Bartlett School of Architecture sa stala synonymom inovácie, akčnosti, kreatívnosti a neobmedzenej fantázie.

Galéria Medium v Bratislave, kam sa výstava presunula z pražskej Galérie Jaroslava Fragnera špecializovanej na architektúru, svojimi komornými priestormi ukrátila prezentáciu najmä o výsledný vizuálny dojem, posolstvu tým však neubrala.

Jej heslom je originalita a experiment. Ako poznamenal kurátor výstavy a jeden z pedagógov školy Marjan Colletti, nové technológie stále menia stavebné a navrhovacie postupy a silne ovplyvňujú dnešnú architektúru. Jednou z mnohých oblastí smerovania The Bartlett School of Architecture je skúmanie spôsobov videnia - predmetom tohto prieskumu je chápanie a interpretácia objektov, udalostí a miest, snaha nahliadnuť pod viditeľný povrch vecí a vidieť ich neviditeľný, "absurdný" charakter.

Dôležitá je analýza, interpretácia miesta či architektonická vízia, kladie sa dôraz na "charakter" a "osobnosť". Študenti riešia také témy, akými sú urbánny stres, ikona, reálna fikcia, hranice krajiny, kritický prístup k zastaranosti architektúry a mesta či otázku transformácie a informácie. Výsledná architektúra je vybudovaná z mnohých vrstiev, vedeckých poznatkov, mikrosvetov a objektov, ktoré sa navzájom stretávajú v doméne času, rýchlosti, pohybu a periodickej reprodukcie.

Pre The Bartlett School of Architecture je charakteristické spojenie architektúry, umenia, najnovších technologických poznatkov, súčasnej filozofie, psychológie a sociológie, ale aj nových zorných uhlov na svet. Architektonické návrhy sa stávajú interaktívnymi inštaláciami či choreografovanými performanciami a animáciami. Dôležitým výstupom je prezentácia cez video či pohyblivú grafiku.

Projekty tejto školy idú aj mimo Londýna - študenti svoje práce lokalizujú do New Yorku, Istanbulu, Tokia, Ria de Janeiro, Brazílie či Penangu v Malajzii, ich študijné cesty rovnako smerujú do celého sveta. Aby sa mohli voľne pohybovať časopriestorom, jednotlivé ateliéry podporujú sponzori či nadácie, čo by mohla tejto škole závidieť nejedna slovenská katedra architektúry.

"The Bartlett School of Architecture tvorí viac ako päťsto slobodomyseľných duší: talentovaných, ambicióznych, výstredných, zvláštnych - hovorí sa im študenti, ktorí sú vystavení nátlaku aj lichôtkam ďalších asi 60 slobodomyseľných duší: talentovaných, ambicióznych, výstredných, zvláštnych - a tým sa hovorí učitelia," povedal o škole profesor Peter Cook, ktorý sa slovenskej verejnosti predstaví na prednáške tento štvrtok v priestoroch Slovenskej národnej galérie.

Výstava vo forme digitálnych tlačí, videa a zvuku potrvá v Galérii Medium pri Vysokej škole výtvarných umení do 25. októbra.

ANDREA KOPERNICKÁ

obsah | kultura - kultúra