Na výstavě o pivu roste i skutečný chmel

Od starověku do současnosti, od šišky chmele až po orosený půllitr. Výstava s názvem Kde se pivo vaří provede návštěvníky pražského Národního zemědělského muzea důkladně nejen historií zlatavého nápoje, ale i postupem jeho výroby. Součástí výstavy je i minipolíčko ječmene a malá chmelnice.

U dřevěných tyčí obtočených chmelovými výhonky v zadní části expozice se s nostalgií zastaví určitě každý, kdo absolvoval chmelovou brigádu. Kolem chmelnice leží i jutové pytle, věrtele s šišticemi, scenérii dotváří i Boží muka.

"Záměrně jsme zvolili tyčkovou chmelnici, která už u nás dnes k vidění není. Chtěli jsme ukázat, co se používalo před drátěnými konstrukcemi," říká komisařka výstavy Lucie Dolanská.

Doprostřed chmelnice pak organizátoři umístili malý promítací koutek pro sledování filmů o českém pivovarnictví a sladařství.

Na chmelnici navazuje středověká krčma s ukázkou starých pivních korbelů, v expozici jsou k vidění i staré cechovní listiny. Část věnovanou pivnímu starověku - vaření piva v Egyptě a Mezopotámii - pomohlo několika předměty doprovodit například i Náprstkovo muzeum.

Procházku výstavou mohou návštěvníci zakončit posezením v hospůdce stylizované do poloviny dvacátého století. Tam mohou rozjímat nad pivními písněmi, pivními recepty (pivní polévka, pivní sýr či králík na pivě) nebo pivovarskými pověrami, které jsou součástí informačních panelů. Mimochodem způsoby, jakými dřív sládci zkoušeli napravit nepovedené pivo byly opravdu originální. Nezdařenou várku zkoušeli zachránit přísadami jako jalovec, anýz, kmín, fenykl či zázvor. Výstava potrvá v Národním zemědělském muzeu do 31. března 2006. "Součástí výstavy bude doprovodný program včetně přehlídky homebrewingu a restauračních pivovarů a prezentace českých piv spojené s degustací," doplnil ředitel muzea Přemysl Reibl.

iDNES

obsah | kultura - kultúra