Vyvolení: Vyhrál Vladko!

Historicky prvním vítězem české reality show se dnes stal sedmadvacetiletý kuchař z Brna Vladko Dobrovodský.

V soutěži televize Prima VyVolení o ceny v hodnotě 11 milionů korun získal 630.506 hlasů. Porazil tak své poslední dva soupeře z vily. Jednadvacetiletý obchodní zástupce Jindřich Hovorka z Třince získal 525.778 hlasů a devatenáctiletá studentka z Písku Kateřina Langerová dostala 108.127 hlasů. Finálová trojice až do dnešního večera netušila, že vítěz bude znám už dnes. Po celý den si mysleli, že jdou večer na operu a finále bude až za týden.

Vladko se poté, co mu moderátorka Tereza Pergnerová sdělila, že vyhrál, rozplakal. Když Jindra opustil vilu, odešel štkát na záchod. Ve studiu pak se sotva popadajícím dechem homosexuál Vladko prohlásil: "Vždycky jsem si říkal, že člověk jako já nemůže vyhrát, ale jestli někdo řekne, že někdo někoho diskriminuje, tak kecá."

Poté Vladko převzal ceny - byt na pražské Nové Harfě v hodnotě pěti milionů korun, auto za milion, čtyři luxusní zájezdy, elektroniku za půl milionu, oblečení za 300.000 korun a roční plat 3,6 milionu korun. Navíc dostal ještě křeslo z vily, na němž často sedával a houpal se na něm.

Do společenského života vrátila reality show VyVolení moderátorku Pergnerovou, která vedla několik let boj se závislostí na heroinu. Na čas jí dokonce úřady sebraly syna Samuela. Těsně před vyhlášením vítěze Pergnerová řekla: "Věděla jsem, že i já prověřím své síly a teď můžu říct - Samueli, máma je zpátky, funguje to."

Dnes večer se uzavřela první řada soutěže, která si získala přízeň mnohých televizních diváků a jíž sledovalo více lidí než konkurenční projekt Novy Big Brother. Do televizní historie se však oba pořady nejspíše zapíší i tím, že od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dostaly nejvyšší pokuty v historii. K dnešnímu dni udělila rada Primě pokuty ve výši 22 milionů korun, Nově pak o pět milionů méně. Další pokuty televizím hrozí v dalších správních řízeních.

Divácký úspěch VyVolených přiměl Primu k brzkému spuštění i druhé řady této soutěže. Již se uskutečnily první výběrové castingy a start druhé řady lze očekávat na počátku příštího roku. Záleží to zřejmě i na tom, jak rychle dokáže Prima postavit novou vilu pro další VyVolené.

O tu svou původní televize přišla, když celý objekt s vilou nechal vyklidit majitel pozemku. Důvodem byly spory majitele s Primou kvůli placení nájemného a platnosti nájemní smlouvy. Prima se ještě ten den domluvila se slovenskou televizí Joj, která vysílá obdobný pořad, a čeští VyVolení se posléze přestěhovali do Bratislavy do vily svých slovenských kolegů.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra