V Medzilaboreckom múzeu si pripomínajú nedožitých 77 rokov A. Warhola

Veľké bláznivé prekvapenie pre návštevníkov pripravilo pri príležitosti nedožitých 77. narodením kráľa pop-artu na dnešný deň Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach.

Pracovníci múzea presviedčajú návštevníkov, aby v rámci performance pózovali pred portrétom A. Warhola. "Snažíme sa o to, aby sa naši klienti stotožnili s premenou tak, ako to robil A. Warhol," uviedol pre TASR asistent kurátora MMUAW Martin Cubjak. Dodal, že každý, kto sa rozhodne stať fotomodelom, bude mať k dispozícii parochňu svetoznámeho umelca a pri fotografovaní môže robiť rôzne gestá, grimasy a pod.

"Fotografie, ktoré budú výsledkom dnešnej akcie, vystavíme asi o týždeň pre hlavnou expozíciou múzea," doplnil Cubjak.

MMUAW navštevuje počas letnej sezóny od 80 do 120 návštevníkov hlavne zo zahraničia. Okrem Poliakov sú to Česi, Holanďania, Belgičania, Taliani, Rakúšania.

Podľa riaditeľky múzea Valiky Maďarovej má na prevádzku medzilaboreckého stánku umenia pozitívny vplyv fakt s vyriešením dlhoročných problémov s budovou MMUAW. Menšia časť objektu zostala ešte vo vlastníctve mesta. Za nevyhnutnú označila Maďarová klimatizáciu, ktorú si objekt žiada, ale aj opatrenia proti úniku tepla a pod. Múzeum už má aj svoju vlastnú kotolňu.

SME

obsah | kultura - kultúra