Andy Warhol v odleskoch cudzích zrkadiel

Trochu ospalé pražské kultúrne leto rozvírila v polovici júla výstava "Andy Warhol očami iných umelcov" v priestoroch Café galerie Černá labuť, súčasti Art City. Každý v sebe nosíme svoj odlesk rôznych udalostí, krajín, umeleckých diel, smerov i autorov. Každý v sebe nosíme i svojho súkromného Andyho. Vychudnutého muža v parochni a extravagantnom oblečení s jeho zlou angličtinou, krikľavými farbami, šokujúcimi názormi vo forme úderných bonmotov. Dedinského chlapíka z východného Slovenska, ktorý sa v taviacom kotli zmenil na fosforeskujúcu umelohmotnú modlu. Za seba môžem povedať, že môj súkromný Andy tvorí neodmysliteľnú súčasť mojej súkromnej Ameriky. A povedal by som, že toto platí aj z druhej strany mojej lebky, vo verejnom priestore. Odlesky Andyho vo vnútorných zrkadlách rôznych výtvarníkov sa rozhodol zhmotniť bratislavský fotograf, výtvarník a galerista Daniel Brogyányi. Požiadal známych umelcov sveta, aby na lineárnu kresbu známeho Warholovho autoportrétu domaľovali vlastné vízie. Čistý Art fom Art. V Art City. Spoluorganizátormi boli Slovenský plynárenský priemysel a Slovensko-český klub.

Vernisáž bola presne v Andyho štýle. Vrátane Warholovho spievaného životopisu, vlastne životospevu v podaní Jany Koubkovej. Jeho bonmoty a osudy pretavené do jazzu. Tiež Art from Art.

Organizátori nadviazali na Andyho schopnosť spájať zdanlivo nespojiteľné. "Ak Andy Warhol v mnohom symbolizuje výtvarné umenie dvadsiateho storočia, prelom tisícročia charakterizuje záujem o biológiu i obavy z jej možností a tiež trend prepájania vedy s umením," povedala na vernisáži predsedníčka Slovensko-českého klubu Naďa Vokušová, keď otvárala druhú časť vernisáže - krst knihy slovenského biológa a spisovateľa, predsedu Slovenského centra PEN International Gustáva Murína "A stanete se bohy... Člověk ve třetím tisíciletí". Knihu z dielne Nakladateľstva Ivo Železný pokrstil za prítomnosti železného nakladateľa spisovateľ a scenárista Zdeněk Mahler, podľa ktorého všetky nešťastia civilizácie spôsobil odklon od rozumu a rozumnosti. Čo si o tom myslel Andy Warhol, hľadiaci z desiatok plátien, to nevedno. Bol z toho všetkého celý pestrofarebný.

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | kultura - kultúra