Warhol láká davy lidí

Na začátku března do Prahy přijede ředitel Muzea Andy Warhola v Pittsburghu Thomas Sokolowski, aby ve Veletržním paláci přednášel o zde probíhající Warholově komorní retrospektivě pocházející právě z pittsburských sbírek. Tahle výstava amerického umělce slovenského původu zatím žádný enormní zájem českého publika nevyvolala. Obrovské davy zato organizátoři určitě čekají na vskutku reprezentativní Warholově retrospektivě, která se dnes otevírá v londýnské galerii Tate Modern. Ředitel Tate Modern sir Nicholas Serota prohlásil, že expozice překoná úspěch loňské výstavy Surrealismus, kterou vidělo téměř 170 tisíc lidí.

"Warhol je jednou z figur, které zformovaly naše vidění konce 20. století a lidé nepochybně budou chtít vidět jeho originály," předpovídá. Galerie proto radí, aby si zájemci o prohlídku rezervovali vstupenku na konkrétní dobu a nespoléhali se na náhodnou cestu do přecpaných výstavních prostor. Čeká se, že na výstavu do 1. dubna dorazí víc než 200 tisíc návštěvníků. Unikátní retrospektivu připravila berlínská Neue Nationalgalerie. Premiéru v Berlíně kurátoroval Heiner Bastian, v Londýně tento post zastává Donna De Salvová. Ta zdůrazňuje, že Warhol patří - tak jako Picasso a Monet - k dobře přístupným a populárním postavám výtvarného umění.

"Jeho díla mají rozměr, který trvá. Možná, že některé současné celebrity jsou rády, když jejich sláva vydrží víc než 15 sekund," naráží De Salvová na Warholův legendární výrok o patnácti minutách slávy pro každého. Za čtrnáct dní si mimochodem připomeneme patnácté výročí Warholovy předčasné smrti.

Londýnská výstava je plná lahůdek. V Anglii bude například poprvé k vidění autoportrét čtrnáctiletého Andyho. Pro expozici se po 38 letech podařilo shromáždit všech jedenáct portrétů nejhledanějších amerických zločinců z cyklu Most Wanted Men. Tradičně nemohou chybět variace na Campbellovy polévky - v Tate Modern jich je všech dvaatřicet. Celkem je tu kolem dvou stovek Warholových prací.

Tate Modern během února a března promítne i Warholovy filmy. Podle někoho nesnesitelně nudné, podle jiných nesnesitelně přitažlivé: Kiss, Blow Job, Screen Test 2, Vinil, Imitation of Christ, The Closet a další. Tři filmy odvysílá televizní kanál FilmFour. K výstavě vychází třistašedesátistránkový katalog, na www.tatemodern.com je zpřístupněna virtuální procházka všemi jedenadvaceti částmi výstavy. Po Londýně uvidí expozici ještě Los Angeles.

(jhv), MF DNES

obsah | kultura - kultúra