Premietnu zakázané slovenské filmy

Počas marca sa dve dánske mestá stanú miestom konania Prehliadky zakázaných filmov z krajín V4, ktorá ponúkne aj slovenské tituly. Od 10. do 23. marca 2006 sa prehliadka uskutoční v Kodani a po jej skončení sa presunie na týždeň do Aarhusu.

Slovenskú republiku budú na Prehliadke zakázaných filmov z krajín V4 zastupovať snímky Balada o siedmich obesených (1968) Martina Hollého, Ja milujem, ty miluješ (1980) Dušana Hanáka a Ľalie poľné (1972) Ela Havettu.

Hanákov film Ja milujem, ty miluješ bude zároveň otváracím filmom celej prehliadky v Kodani a osobne ho uvedie filmový historik prof. Václav Macek. Počas prehliadky sa uskutoční aj seminár na tému zakázaných filmov z krajín V4, na ktorom bude prof. Macek zastupovať Slovenskú republiku. Na seminári sa tiež zúčastnia: filmový režisér Jerzy Stuhr za Poľskú republiku, Balász Varga za Maďarsko a Tomáš Hála z Národného filmového archívu z Českej republiky.

Prehliadku zakázaných filmov z krajín V4 organizujú Dánsky filmový inštitút, zastupiteľské úrady krajín V4 v Dánsku a za Slovenskú republiku Slovenský filmový ústav.

SITA

obsah | kultura - kultúra