Zemřel Ivo Žídek

Ve věku nedožitých 77 let zemřel v pondělí v Praze Ivo Žídek, sólista a první polistopadový ředitel pražského Národního divadla. Narodil se 4. 6. 1926 v Kravařích u Opavy v učitelské rodině.

Žídek vynikl jako lyrický tenor, který se časem obohatil i o polohy dramatické. V letech 1945-48 působil v ostravské opeře, poté přišel do Národního divadla, jemuž zůstal věrný čtyřicet let, i když byl stálým hostem ve Vídni, Stuttgartu a Berlíně.

Ztvárnil stěžejní role v domácím i světovém repertoáru, nejvýrazněji se zapsal jako Jeník v Prodané nevěstě a Princ z Rusalky, ale byl i Števou a Lacem v Janáčkově Její pastorkyni, Michelem v Martinů Juliettě, Pierrem Bezuchovem v Prokofjevově Vojně a míru či Peterem Grimesem ve stejnojmenné Brittenově opeře.

Aktivně se zúčastnil dění v listopadu 1989. Veřejně se zřekl titulu národního umělce, na Václavském náměstí zpíval hymnu. Na necelé dva roky se stal ředitelem Národního divadla. V roce 1998 obdržel za již uzavřenou pěveckou dráhu prestižní Cenu Thálie. Poslední rozloučení s Ivo Žídkem se koná 28. května ve 14.00 na scéně historické budovy Národního divadla.

RADMILA HRDINOVÁ, NOVINKA

obsah | kultura - kultúra