Dni židovskej kultúry ako pietna spomienka na prvý transport

Pred 63 rokmi 12. mája odišiel z Prešova prvý židovský rodinný transport, ktorý znamenal ich odsun do pracovných táborov a následnú fyzickú likvidáciu.

V predvečer tejto smutnej udalosti vystúpia na scéne Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove herci Spišského divadla zo Spišskej Novej Vsi s hrou Ester. Táto inscenácia, napísaná na biblické motívy, je úvodnou akciou bohatého programu v rámci Dní židovskej kultúry v Prešove.

Hlavné podujatia sú naplánované na štvrtok, všetky sa budú konať v ortodoxnej synagóge na Švermovej ulici, kde sa účastníci pietnej spomienky stretnú o 14:30. Po uvítacom ceremoniáli slávnostne predstavia publikáciu Giora Amira Prešov - osud židovskej obce, jednej z mnohých. V slávnostnom programe Devět bran Božidara Turzonovová a Viera Strnisková za klavírneho sprievodu Pavla Šušku prečítajú chasidské príbehy z diela Jiřiho Langera. Program vyvrcholí otvorením výstavy Milana Veselého Pamätaj! Zachar!

Prešovská župa dosiahla v prenasledovaní Židov smutné prvenstvo. Ešte pred vydaním Židovského kódexu museli prešovskí Židia nosiť farebne odlíšené pásky na odeve, onedlho prišli o domy na hlavnej ulici a boli donútení odovzdať štátu svoj majetok. V rokoch 1942 - 45 zahynulo hlavne v koncentračných táboroch viac ako 6 500 Židov z Prešova a jeho okolia. V auguste 1991 bol týmto obetiam holokaustu odhalený pamätník na nádvorí pred vchodom do synagógy. O dva roky neskôr inštalovalo Slovenské národné múzeum na poschodí synagógy v ženskej galérii časť zbierok predvojnového prešovského židovského múzea, ktorú Slovensku vrátili z Prahy. Táto stála expozícia Bárkányovej zbierky, ktorá nosí meno po jej zakladateľovi, je ojedinelým spojením a zosúladením zbierok múzea s interiérom jednej z najstarších synagóg u nás. V rokoch 1989 - 90 ako najkrajšiu funkčnú synagógu na Slovensku sa ju snažili získať a previezť do Los Angeles Židia z USA.

SME

obsah | kultura - kultúra