Skupina Margot objavom francúzskeho publika

Talentovaná speváčka zo Slovenska Andrea Zimányiová so skupinou Margot okúzlili francúzske publikum na medzinárodnom festivale Visa Francophone 2002. Slovenskí hudobníci si odniesli Cenu mesta Villefranche de Rouergue a osobitnú cenu poroty - objav festivalu.

Andrea s kapelou zvíťazila v konkurencii 150 súťažiacich z ôsmich frankofónnych krajín a do prvého finálového kola sa spolu so skupinou dostala na základe demonahrávok. V samotnom finále sa skupina porote predstavila nielen klasickým šansónom od Edith Piaf, ale aj popovým, džezovým a muzikálovým repertoárom. Podľa slov producenta Jaroslava Žiga st. si mnohí Francúzi po vypočutí nahrávok Andreu často mýlili práve s Edith Piaf.

Andreu v skupine sprevádza Dada Drugdová (spev, bicie, klávesy), Danka Šutková (sólová gitara), Katka Sečkárová (sprievodná gitara) a Kaja Kollárová (basová gitara). Jediným zástupcom mužského pokolenia je v dievčenskej skupine Jaroslav Žigo ml. (bicie, spev). Skupina vznikla pred tromi rokmi a názov si zvolila podľa obľúbenej čokoládovej tyčinky. Medzi zahraničné spevácke úspechy Zimányiovej patrí aj druhé miesto na medzinárodnom festivale francúzskej piesne v Splite. Tam ju ako najvýraznejší talent slovenského kola súťaže nominoval Francúzsky inštitút v Bratislave.

(mp)

obsah | kultura - kultúra