Zemřela ilustrátorka Helena Zmatlíková

Dnes ráno zemřela známá ilustrátorka především dětských knížek Helena Zmatlíková. Oznámil to její syn Ivan Zmatlík. Malířka zemřela po dlouhé nemoci ve věku 81 let. Poslední rozloučení se bude podle syna konat v úzkém rodinném kruhu.

Zmatlíková zemřela po dlouhé nemoci. Její syn Ivan Zmatlík dodal, že poslední rozloučení s malířkou se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Helena Zmatlíková ilustrovala více než 180 knih pro děti, které vycházely v mnoha vydáních a reedicích.

Získala několik ocenění v tuzemsku i zahraničí. Narodila se 19. listopadu 1923 v Praze. Absolvovala soukromé studium na škole volné a užité grafiky, knižního a reklamního umění Officina Pragensis v Praze. Od absolutoria v roce 1942 byla ve svobodném povolání.

Z obrázků Heleny Zmatlíkové se na čtenáře několika generací díval kocourek Modroočko a jeho dvojnožec, trpaslík Pitrýsek na nich putuje za štěstím a nezbedný Pinocchio čelí nebezpečí. S ilustracemi Zmatlíkové rostou děti odmalička, od prvního leporela, jako je třeba Hrubínův Paleček nebo Vařila myšička kašičku. S jejími obrázky se naučí i číst. Slabikář, který vznikl v autorské dvojici s básníkem Jiřím Žáčkem, patří mezi nejzdařilejší, stejně jako učebnice Moje první čítanka.

Helena Zmatlíková v současnosti patří mezi první desítku nejčastěji vydávaných ilustrátorů 20. století v Česku. Sama říkala, že vydané tituly ani nespočítá, protože některé už vyšly více než desetkrát, a to jen v češtině.

O dětské knížky s jejími ilustracemi je zájem také v cizině, mezi milované ilustrátory patří dokonce i v Japonsku. Autorka mezi své nejmilejší knížky počítala Putování za švestkovou vůní Ludvíka Aškenazyho. Ráda ilustrovala Malého prince od Saint-Exupéryho, ale povedl se jí prý také Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti a Starej zákon a proroci od Roarka Bradforda.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra