Zomrel maliar a grafik Ernest Zmeták

Po dlhšej ťažkej chorobe zomrel vo štvrtok v Bratislave vo veku 85 rokov maliar a grafik Ernest Zmeták, jedna z najvýraznejších osobností slovenského výtvarného umenia.

Narodil sa 12. januára 1919 v Nových Zámkoch. Absolvoval Akadémiu výtvarných umení v Budapešti u profesorov Vilmosa Abu Nováka a Bélu Kontulyho. Po štúdiách v Maďarsku sa natrvalo usadil v Bratislave, kde v roku 1943 začal študovať na oddelení kreslenia a maľovania na Slovenskej vysokej škole technickej. V roku 1945 sa stal členom Skupiny výtvarných umelcov 29. augusta. V rokoch 1949 - 1952 pôsobil ako asistent Ľudovíta Fullu na Vysokej škole výtvarných umení.

Ernest Zmeták sa venoval maľbe, kresbe, grafike, ilustráciám i tvorbe v oblasti monumentálnych disciplín. V jeho výtvarnom vývine dominuje kresba. Expresívny prízvuk kompozične vyhranených, farebne triezvych obrazov súvisí s naturelom kresliara, či už išlo o krajinomaľbu, alebo portréty. Oslovovalo ho dedičstvo starej ľudovej výtvarnosti, slovenská tradícia, významnú časť jeho tvorby tvoria slovenské alebo talianske krajiny. Práve Taliansko ho priťahovalo ešte od študentských čias - navštívil ho mnohokrát a po sebe zanechal rozsiahle maliarske a kresliarske cykly s talianskou tematikou.

Výstavy Ernesta Zmetáka doma i v zahraničí sa rátajú na desiatky. Je laureátom mnohých prestížnych umeleckých cien, vrátane ceny, ktorú mu udelili na benátskom bienále v roku 1958. Jeho diela sú zastúpené v rade významných galérií i súkromných zbierkach. Rodnému mestu Nové Zámky venoval svoju umeleckú zbierku v hodnote niekoľko desiatok miliónov korún. Prezident Rudolf Schuster mu za celoživotnú tvorivú činnosť a zásluhy za kultúrny rozvoj Slovenskej republiky udelil 1. januára 2004 Pribinov kríž I. triedy.

Slovenská výtvarná kultúra stráca v Ernestovi Zmetákovi kľúčovú osobnosť, umelca európskeho významu. Posledná rozlúčka s ním bude v utorok 18. mája o 14,45 hodine v bratislavskom krematóriu.

PRAVDA

obsah | kultura - kultúra