Semilský filatelista vystavuje v Monaku

S unikátní čtyř korunovou, světle zelenou rakouskou poštovní známkou na žilkovaném papíru s přetiskem Pošta československá 1919, kterých je známo dosud jen osm až deset kusů, odjíždí ve středu ráno semilský světově proslulý filatelista Ludvík Pytlíček do Monaka.

Filatelistickou raritu má pro přepravu do monackého knížectví pojištěnou na pět miliónů korun a uloženou ve speciálním trezoru zabudovaném ve svém voze. Ludvík Pytlíček, mimo jiné člen nejprestižnějšího filatelistického raritního klubu světa Club 100 de Monte Carlo de l Elité de la Philatelie, se v Monte Carlu zúčastní přehlídky stovky největších filatelistických rarit a unikátů celého světa na výstavě Monacophil 2002 v Monte Carlu. Ta se koná se pod záštitou monackého knížete Rainiera III. od 29. listopadu do 1. prosince.

Modrý i červený Mauritius

"V tamním Muzeu poštovních známek bude ozdobou i sedm legendárních poštovních známek a dopisů MAURITIUS POST OFFICE. Kromě jiných bude vystavena obálka ze sbírky anglické královny,na níž je současně modrý i červený Mauritius. Jde vůbec o nejdražší celistvý známkový dopis. Byl vydražen za pět miliónů amerických dolarů. Britská panovnice má na sbírku deset odborníků. Jeden z pověřených lordů ji dopraví do Monte Carla. Každý účastník bude v jediném exempláři ukazovat to nejvzácnější, co ve svých sbírkách vlastní, včetně další dopisní obálky s červeným Mauritiem z již zmíněné legendární sbírky poštovních známek anglické panovnice," sdělil Právu před odjezdem Pytlíček, kterého do Monaka doprovází jeho manželka.

Sbírka vznikala kolem roku 1920

Semilský sběratel svou sbírku, kterou zdědil po dědovi a otci, cizeluje padesát let. Jeho předchůdci s ní začínali někdy kolem roku 1920. Dnes, když její majitel vystavuje v zahraniční, je pojištěna v přepočtu na sto miliónů českých korun. "Na jiné kontinenty je dopravována bezpečnostní, případně kurýrní poštou, mnohdy mě doprovází bodyguard," dodává k mimořádným opatřením přepravovaného pokladu sběratel.Pozvání do Monte Carla je prestižní záležitostí a Ludvík Pytlíček si cení, že patří mezi vyvolené, byť se již s knížetem Rainierem osobně setkal před dvěma roky, stejně jako s jinými světovými veličinami.

Audience u státníků i u papeže

"Večeřel jsem s japonským císařem Hirohitem. Pozval tehdy dva západní a jednoho východního filatelistu. Po zisku velké zlaté medaile ve Vatikánu jsem vykonal i audienci u papeže. Na stockholmské radnici jsem byl přijat v přítomnosti švédského panovníka," vyjmenoval sběratel některé z osobností, s nimiž se přes filatelii mohl osobně kontaktovat.Ludvík Pytlíček, stálý účastník světových filatelistických výstav, získal tajným hlasováním čtyřicetičlenné mezinárodní jury dosud šestnáct velkých zlatých medailí, které jsou vskutku zhotoveny z ryzího zlata. Nejprestižnější ocenění obdržel v Itálii, Švédsku, USA, Španělsku, Brazílii, Moskvě, Londýně, Číně a dalších zemích. Pokud by jeden z členů poroty byl proti, medaile není udělena.

VLADIMÍR FOŘT

obsah | kultura - kultúra