Zemřela autorka Vlaku dětství a naděje

Po dlouhodobé nemoci zemřela v sobotu v Bílovicích u Brna spisovatelka Věra Sládková, známá především jako autorka námětu televizního seriálu Vlak dětství a naděje. Bylo jí 78 let.

Pod názvem známým z televize vyšla kniha v několika reedicích. Původně své osobní zážitky z pohraničního městečka v období druhé světové války Sládková sepsala do knížky Poslední vlak z Frývaldova, později ji doplnila ještě o dvě pokračování a všechny tři díly pak dostaly souhrnný název Malý muž a velká žena.

Jak vidí válku dospívající dívka

Románový triptych zachycuje léta okupace očima citlivé dospívající dívky. Dějištěm románu je protektorátní Morava v době těsně před vypuknutím druhé světové války přes léta nacistické okupace až do okamžiku osvobození. Celý rozsáhlý příběh je vyprávěn děvčetem, které dospívá teprve na konci války. Dětské oči vidí a čtenářům prezentují i to, čemu dospělí nepřikládají význam. V tomto případě vypravěčka disponuje zvláštním smyslem pro humor a grotesknost charakterů i situací. Kniha se stala předlohou šestidílného seriálu Karla Kachyni z roku 1985. Díky němu se své nejvýraznější dramatické role dočkala i oblíbená česká herečka Helena Růžičková. K dalším titulům Věry Sládkové patří Černé vlaštovky z roku 1964, Klec z roku 1969 a sbírka povídek Kouzelníkův návrat z roku 1982, podle níž o dva roky později natočil film Antonín Kachlík.

ČTK

obsah | kultura - kultúra