Zemřel duchovní otec majora Zemana

Ve věku nedožitých osmdesáti let zemřel 10. ledna filmový a televizní dramaturg a spisovatel Oldřich Železný, který je podle některých lidí z filmové branže skutečným tvůrcem postavy majora Zemana. Pohřeb se koná 18. ledna na Olšanských hřbitovech v Praze.

Oldřich Železný se narodil 4. listopadu 1926. Od začátku 50. let do roku 1993 působil jako profesor scenáristiky a dramaturgie na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze, do roku 1991 byl patnáct let jejím prorektorem.

Napsal šest knížek a realizoval dvaadvacet televizních her, mezi nimi i první český dobrodružný seriál Rozsudek z roku 1971. Podílel se na kontroverzním seriálu o majoru Zemanovi; podle některých zdrojů byl i skutečným autorem této postavy. Alespoň se na to na podzim odvolával producent Lukáš Bulín ze společnosti Idefia Communications, který chce převést na plátno scénář Miroslava Vaice Major Zeman se vrací.

Podle internetového serveru České filmové nebe by měl režisér Marcel Bystroň natáčet v příštím roce. Seriál vznikal v letech 1974 až 1979. Na kontě Oldřicha Železného byly rovněž čtyři rozhlasové hry a jedna hra divadelní, povídky z oblasti sci-fi a odborné práce autorského a filmového práva. Na Barrandově byl dramaturgem téměř dvou desítek celovečerních snímků, mezi nimiž jsou například snímky Jak utopit Dr. Mráčka, Dým bramborové natě, Fešák Hubert, Konečná stanice, Pasáček z doliny a Bouřlivé víno.

ČTK

obsah | kultura - kultúra