Zemřel člen PEN klubu Rudolf Ströbinger

Ve čtvrtek večer zemřel po dlouhé a těžké nemoci člen PEN klubu Rudolf Ströbinger. Stalo se tak v severoněmeckém městě Hage, kde zesnulý dlouhá léta žil. Bylo mu 74 let. O úmrtí informoval jeho synovec Robert Ströbinger.

Novinář a publicista Ströbinger pracoval v posledních letech pro Český rozhlas 6, přispíval hlavně do pořadu Názory a argumenty. Psal také do Lidových novin nebo regionálních deníků. Jeho články vycházely i v evropských časopisech v Lucembursku, Belgii, Norsku či Rakousku.

Ströbinger za sebou zanechal i řadu knih literatury faktu. Zajímal se především o témata z moderních dějin, mimo jiné z historie tajných služeb. Mezi jeho známé knihy patří Stopa vede k Renému, Mata Hari či díla o smrti maršála Tuchačevského a Raula Wallenberga. Jeho knihy se dočkaly překladů do několika jazyků.

Ströbinger se narodil 5. března 1931 v Milíčovicích na jižní Moravě. Vystudoval filozofii na Univerzitě Karlově, poté pracoval v Lidové demokracii. V roce 1968 byl zástupcem šéfredaktora, několik měsíců po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy odešel do německého exilu.

V Kolíně nad Rýnem se stal nakrátko vedoucím československé redakce rozhlasové stanice Deutsche Welle, později zastával důležité funkce v PEN klubu. Od začátku 80. let až do své smrti byl předsedou exilového PEN klubu německé jazykové oblasti.

ČTK

obsah | kultura - kultúra