Curyšský orchestr chystá český festival

Na festivalu Pražské jaro poprvé hostuje orchestr curyšské Tonhalle v čele s šéfdirigentem Davidem Zinmanem. Ten se dnes v Praze svěřil novinářům, že těleso plánuje na příští sezónu festival české hudby, na kterém uvede nejznámější skladby našich skladatelů.

"Z Dvořáka se ve světě, bohužel, uvádí sotva polovina," poopravil Zinman zažité představy o jednom z nejhranějších českých skladatelů. Dvořáka nazval géniem. "Zvláště, když si uvědomíme bohatství jeho kompoziční škály," dodal.

Curyšský orchestr se stotřicetiletou tradicí je v současnosti mezinárodním tělesem s hráči ze všech koutů světa. Američan Zinman, působící ve Švýcarsku od roku 1995, je přesvědčen, že hlavní devizou souboru je specifický zvuk a nadšení jeho členů pro hudbu.

''Klasická'' diskotéka

Orchestr rozšířil v nedávné minulosti koncertní nabídku ve městě o pozdní noční programy určené mladým lidem. Nejprve při nich zní klasický program, ale pak se až do časného rána promění sál v podstatě v diskotéku. "Atmosféra je tam po celou dobu jako při nějakém rockovém koncertě," dosvědčil úspěch netradičního projektu mladý americký houslista Joshua Bell, jenž tehdy spoluúčinkoval a který figuruje i v programu dnešního společného vystoupení na Pražském jaru. Mladí podle něj při podobné příležitosti pozorně a s uznáním naslouchají i klasice.

Sociální příležitost i seniorům

Joshua Bell totiž tvrdí, že mladým jsou nepohodlné koncerty, kde se nosí obleky a kravaty. "Na hudbu chodit chtějí, ale potřebují vytvořit prostředí, aby se cítili přirozeně," prohlásil na tiskové konferenci. Jeho slova potvrzuje i dirigent Zinman: "Mladí se o hudbu zajímají, ale občas se mezi dospělými cítí ztraceni. Potřebují vlastní sociální zkušenost, potřebují si to užít v pospolitosti svých kamarádů," uvedl dnes.

Sám by chtěl dát ovšem podobnou "sociální příležitost" také seniorům, a to pořádáním dopoledních koncertů. Curyšský orchestr se podle něj může plně soustředit na hudbu a nemusí se trápit financemi. Vedle příspěvku sponzorů a výnosů z prodeje vstupenek totiž plnou polovinu rozpočtu kryje subvence poskytovaná městem.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra