Kristian Kodet: Objavil som Slovensko ako Ameriku

Mám rada ľudí, ktorí dokážu počúvať. Na tom nie je nič paradoxné, čudovali by ste sa však, ako málo z nich to naozaj vie. Český maliar Kristian Kodet áno, a aj preto je rozprávanie sa s ním veľmi príjemný zážitok. Ešte radšej mám však ľudí, ktorí počujú i to nevyslovené, to, čo zostáva medzi riadkami, medzi dvoma slovami, medzi dvoma vetami. Takých ľudí je už len zopár. Napríklad Kristian Kodet. Prekvapil ma, pretože som vždy mala pocit, že výtvarní umelci sa musia vedieť najmä pozorne dívať. A tak som v jeho obrazoch, ktoré na mňa vždy pôsobili krehkým zladením pastelových farieb upokojujúco a akosi svojsky nežne, objavila i čosi nového. Namaľované slová. Umelcom vyslovené myšlienky...

S Kristianom Kodetom sme sa stretli najmä preto, že sa preťali naše pracovné dráhy a v súčasnosti s ním pripravuje náš klub niekoľko projektov. Neznamená to však, že náš rozhovor sa nezvrtol i k jeho nie práve fádnej životnej i umeleckej ceste.

Tento maliar je dôkazom toho, že o cestách génov a pravdu povediac i mémov sa nedá pochybovať. Jeho otec Jan Kodet bol známy český sochár a jeho dedko Emanuel Kodet takisto. Vyrastal teda nepochybne vo veľmi inšpiratívnom a podnetnom prostredí, ktoré ho muselo formovať a aj formovalo. Už v pätnástich rokoch pracoval ako javiskový výtvarník v Mestských divadlách pražských pod vedením akademického maliara Adolfa Weniga a o rok neskôr začal študovať na akadémii Beaux Arts v Bruseli. Už vtedy maľoval a vystavoval svoje obrazy doma i v zahraničí. Začal sa venovať nielen maľbe, ale aj kresbe, ilustrácii a grafike. Nuž a potom prišiel rok 1968 a ako i ďalším umelcom tvrdo zasiahol aj do života Kristiana Kodeta a jeho rodiny. Dva roky žil a tvoril v Ženeve. Túžba po domove ho však priviedla zasa späť do rodnej Prahy. Žil tu, tvoril, ale normalizačné pomery ho i naďalej deptali natoľko, že napriek tomu, že už spoznal, aký tvrdý je emigrantský chlieb, rozhodol sa po deviatich rokoch z Československa opäť odísť. Vybral si tentoraz Spojené štáty americké v presvedčení, že emigruje navždy. Práve Kristian Kodet je však zosobnením pravidla, že človek nikdy nemá hovoriť nikdy... To by som však predbiehala.

"V New Yorku som spočiatku vyhľadával československú klientelu," povedal mi k tomuto obdobiu, "ale rýchlo som to vzdal - Česi, neviem či aj Slováci, majú vonku taký zvyk, že keď sa začne niekomu dariť, tak ho hneď ohovárajú a závidia mu. Tak som sa so svojou tvorbou čím ďalej viac obracal na americkú spoločnosť." A ako sa ukázalo, táto úprimne ocenila diela Kristiana Kodeta. V Amerike usporiadal celý rad úspešných výstav. Isteže, nebolo všetko jednoduché, ale presadil sa. Ako dôkaz toho slúži fakt, že už v roku 1986 získal americké občianstvo alebo i ten, že si v roku 1982 kúpil jeho obraz "Freedom" sám prezident spojených štátov Ronald Reagan a dodnes visí v knižnici Bieleho domu vo Washingtone. V USA sa Kristian Kodet naučil aj to, ako obchodovať s umením, čo sa u nás stále ešte zdá byť niekomu trochu "košér"...

"Aj v Amerike sme s deťmi hovorili po česky, považovali sme to za samozrejmosť. Máme však veľa priateľov, ktorí emigrovali a mysleli si, že ich deti už nebudú češtinu potrebovať. Prišla revolúcia, oni sa vrátili a deti sa museli horko-ťažko učiť po česky..." Vrátili sa aj Kodetovci. Do Prahy, ale najmä do južných Čiech. K tým mal Kristian Kodet blizučko už ako malé dieťa, keďže chodieval na chalupu do Soběslavi, kde mal jeho otec sochársky ateliér. V ňom sa stretával tiež celý rad významných umelcov. Po tom, čo emigroval, o chalupu samozrejme prišiel, ale odkúpil ju jeho brat Jiří a keď sa vrátil z Ameriky získal ju späť. Neskôr sa rozhodol kúpiť tri zdevastované historické domy v Tábore, zrekonštruoval ich a vytvoril tu múzeum venované trom umeleckým generáciám rodiny Kodetovcov.

A práve toto múzeum dal Kristian Kodet k dispozícii výstavám ďalším Dňom slovenskej kultúry po českých mestách, ktoré v lete tohto roku odštartuje Slovensko-český klub v Tábore. Vyjadril tým svoj vzťah k slovenskej kultúre i k Slovensku ako takému, o ktorom dokáže dlho a veľmi milo rozprávať. "Mám tam veľa známych a teraz som vlastne zrazu objavil Slovensko ako Ameriku," hovorí. "V prvom rade, keď na Slovensko cestujem, nemusím letieť, čo ja k smrti neznášam, a potom i jazyku stále ešte rozumiem. Viete, clivotu po domove si človek uvedomí až vo chvíli, keď je presvedčený, že jeho odchod je definitívny. No a ja som odišiel z Československa a cnelo sa mi po Československu... Teraz akoby mi niečo nostalgicky chýbalo."

Možno aj kvôli tomu sa Kristian Kodet rozhodol pre sériu výstav na Slovensku. Hneď prvá bude v máji v hlavnom meste, v Bratislave, a v októbri, v mesiaci česko-slovenskej vzájomnosti zasa v Košiciach. Spoluusporiadateľom bude okrem Slovensko-českého klubu aj Český spolok na Slovensku.

"Teším sa na tie výstavy už aj preto, že vďaka bratovi som sa osobne zoznámil s mnohými slovenskými hercami, ktorí mi na vernisážach prisľúbili i sprievodné kultúrne aktivity. Vo svojej tvorbe veľa čerpám z koreňov, už len preto, že som mal prekrásne detstvo. A tie korene mám stále v Československu..."

NAĎA VOKUŠOVÁ

obsah | osobnosti