Z rockera všestranný umělec

Je jednou z nejvýraznějších postav českého showbyznysu. Vždy svůj, osobitý až extravagantní, avšak za všech okolností profesionální a precizní, všestranný umělec a sportovec. Přestože není v posledních letech v médiích zdaleka vidět tolik jako dřív, zdá se, že aktivit stíhá mnohem víc, a na špičkové úrovni. "Jsem pořád kluk, jen s velkým K," říká o sobě a není těžké mu uvěřit. Na sedmapadesát let, jež oslaví 17. května, ani omylem nevypadá.

Fyzicky ani duševně.

Svou hudební kariéru začal ve skupině Rebels. Bylo mu osmnáct, když s ní vydal první album Šípková Růženka a získal cenu novinářů na 1. beatovém festivalu. Tehdy se zdálo, že ho čeká budoucnost rockera, což potvrdilo krátké působení v Olympiku (1971-72).

Ale už v roce 1971 zabodoval na festivalu Intertalent s mimořádně podařenou popovou písničkou Yvetta, čímž bylo o jeho dalším směru zřejmě rozhodnuto. Zakrátko se stal jedním z nejžádanějších zpěváků domácího popu. Vydával desky, jezdil po (východním) světě, umisťoval se vysoko ve Zlatém slavíku a byl oblíbeným účinkujícím v rozhlase i v televizi. Začátkem 80. let začal pravidelně spolupracovat s Helenou Vondráčkovou, což jeho popularitu ještě zvýšilo. Oba byli nejen výborní zpěváci, ale i tanečníci, takže jejich společný program měl ve své kategorii úroveň a šmrnc.

V polovině 80. let však začal estrádní pop opouštět, například píseň Michala Kocába Karel nese asi čaj, "duet" s rockerem Vilémem Čokem, jeho konzervativní příznivce nejspíš vyděsila. Ale to byl jen počátek přerodu Jiřího Korna v propagátora moderních trendů, v nekonvenční a činorodou osobnost, která se médiím spíše vyhýbá, než aby je vyhledávala, a kamkoli vstoupí, budí pozornost, a to nejen extravagantními modely typu skotská sukně.

Po revoluci Jiří Korn své hudební aktivity neustále rozšiřoval. Nadále vydával sólové desky s moderním popem (např. 05 Jiří Korn či Pastel Songs) a k tomu začal nejprve účinkovat v muzikálech, v nichž dosáhl velkých úspěchů a nesporného mistrovství. Zazářil především v Bídnících - mnoho lidí se šlo do divadla podívat speciálně na jeho ztvárnění Thenardiera, za něž získal v roce 2003 Thálii. Divadelní prkna si posléze vyzkoušel i v činohře (například hra Služky v Rubínu či Rudá magie v Divadle v Celetné) a ani na tomto poli nijak nezaostal za zkušenými profesionály.

Rebels i vokální kvarteto

Koncem devadesátých let se podílel na zmrtvýchvstání skupiny Rebels. "Je to úžasný pocit po dlouhé době hrát zase na nástroj a moci si zesílit zvuk tak, jak člověk chce," řekl k tomu. Trojice Jiří Korn, Zdeněk Juračka a Karel Jahn vydala v roce 1999 nové album Rebels a vydatnou koncertní činnost zdokumentovala na živé nahrávce Rebels Live 2003. Ovšem v té době měl už Jiří Korn rozjetý další hudební projekt: vokální kvarteto 4TET.

Společně s Jiřím Škorpíkem, Dušanem Kollárem a Davidem Uličníkem poprvé vystoupili v říjnu 2002 a v následujících letech vydali dvě alba, přičemž za to první dostali loni zlatou desku. Díky spojení hlasů různých barev s nepřehlédnutelnou image a netradičním repertoárem v překvapujícím ztvárnění je 4TET na české hudební scéně velice výrazným zjevem.

Mohlo by se zdát, že na jednoho člověka, byť umělce, je to rejstřík široký ažaž, ale aktivity Jiřího Korna jsou skutečně nepřeberné. V prvé řadě je mistrem republiky v pool biliáru. Vlastní uměleckou agenturu Krach, má svůj parfém (On Line, Korn perfume) a likér (Fernet Korn). Kromě toho platí za spolehlivého a dochvilného člověka, který je až puntičkářsky čistotný a pozoruhodně vitální. Při tom všem má evidentně Jiří Korn ještě spoustu volného času, neboť se věnuje neuvěřitelnému množství koníčků.

Elixír mládí

Zájmová rozmáchlost má svůj základ už v dětství. Zpěvák tvrdí, že se během školních let věnoval nejprve šachům, železničářskému kroužku a rybolovu. Záliby mu asi připadaly málo akční, a tak je vyměnil za fotbal, bruslení a lyžování. Později ho strhl tenis, zkoušel hrát hokej a golf a jednu dobu dřel i sportovní gymnastiku, která přešla do módní vlny breakdance. V Německu se naučil bowling, v němž vyhrál několik VIP turnajů. Jezdil i závody Fiesta Cup. Po období aerobiku se vrhl na squash. Ze všech zálib mu dodnes zůstal tenis, golf a squash, jezdí na kole a koloběžce a lyžuje. Ve většině činností, kterým se věnuje, přitom brzy vynikne.

"Je důležité najít aktivitu, která vám vyhovuje. Pak jste stejní nebo lepší než ostatní, a proto vás to baví. A když vás to baví, nemusíte se do toho nutit, a když se nemusíte nutit, děláte to častěji, a když to děláte častěji, o to míň lenošíte. A když moc nelenošíte, vypadáte dobře." Takovou podobumá elixír mládí podle Jiřího Korna - a při pohledu na něj je zřejmé, že to je recept, který funguje.

MARTINA KOTRBOVÁ

obsah | osobnosti