Najlepší svedok

Šéf ústavu súdneho lekárstva docent MIRKO MEGO nám prezradil, že si občas pozrie Komisára Rexa. Niekedy sa nad vyšetrovacími postupmi pousmeje, no často sú vraj veľmi blízko realite.

Čo si myslíte o televíznych seriáloch s kriminalistickou tematikou? Zodpovedajú skutočnosti, alebo v nich ide iba o efekt?

Televízne seriály sa čiastočne blížia realite, ich tvorcovia majú zrejme poradcov. Reprodukované poznatky však bývajú nadhodnotené a uspôsobené deju seriálu.

Laici si často zamieňajú súdne lekárstvo a patológiu....

Najstarší písomný dokument pochádza z 15. marca roku 44 pred n. l. Vtedy zavraždili Caesara. Jeho lekár napísal o ňom správu. Celé telo prezrel a jednu z rán označil za smrteľnú. V modernom svete má súdne lekárstvo nezastupiteľnú úlohu. Zisťuje príčiny náhlych a násilných smrtí. Podieľa sa na identifikácii osôb, kostrových pozostatkov, vyšetrovaní otráv. Patologická anatómia je vedný odbor, ktorý sa zaoberá chorobnými zmenami.

Denne sa stretávate s mŕtvymi telami. Ako ste sa k tomu dostali?

Väčšina ľudí si myslí, že je to samá senzácia, ale nie je to tak. Za mojich čias sa prideľovalo. Ja som mal ísť za hygienika do Čadce. Veľmi sa mi tam nechcelo a tu bolo voľné miesto. Prihlásil som sa a som tu už hodne dlho. Postupoval som od posledného až na to prvé miesto.

Aké to bolo po prvý raz?

Keď som začínal ešte v starom ústave, prvá pitva mi trvala dlho. Aj môj profesor bol zo mňa nervózny. Musel som sa to naučiť.

Určite je rozdiel, či lekár pitve, alebo operuje žlčník...

Keď sa zapodievate mŕtvym telom, musíte nechať emócie bokom. Našou úlohou je zistiť, čo je objektívna pravda. Keď budem nad ním plakať, nedozviem sa nič. Nie je mi však ľahostajné a najviac ma rozčuľujú prípady, keď si ľudia zoberú život pre nič za nič. Neuveriteľne lajdácky zachádzajú so svojimi životmi. Ako keby to bolo nič. Mnohokrát o tom, či človek prežije, rozhodujú centimetre. Alebo či auto pôjde rýchlejšie alebo pomalšie. Alebo či má človek zapnutý pás. Ľudia sa ešte nenaučili, že život a zdravie je pre nich veľmi významné. Každý si myslí, že je to automatické.

Možno zrátať, koľkokrát ste už pitvali?

Niekoľko tisíc ráz. Spočiatku som si viedol denník, lebo to bolo predpísané. Potom som to nechal. Tipujem tak päťtisíc pitiev.

Ako "vznikne" súdny lekár?

Musí byť doktorom medicíny a mať atestácie z patologickej anatómie a zo súdneho lekárstva. Lenže to sa nikdy nekončí, stále prichádzajú nové veci. Musí mať vnútornú snahu prispievať k objasneniu pravdy. Je to síce aj v iných odboroch, ale tu osobitne. Tu sa nedá švindľovať. Nesmie sa na nič zabudnúť - ak sa to stane, je to stratené.

Je to ako s tou riekou...

Presne tak. To isté telo sa nedá dva razy pitvať. Keď začne hniť, je problém. Pitva je totiž vyšetrovacia metóda, ktorá je nenahraditeľná. Počítač vyhodnotí len to, čo má uložené. Ešte sa nestalo, že by sme nenašli príčinu smrti. Potrebujete skúsenosti a dobrú pozorovaciu schopnosť. Je to skladačka, v ktorej nesmie nič chýbať. Miesto činu musí byť dobre spracované plus dobre spracované telo. Je to síce okrídlené, ale vraví sa, že mŕtvola je najlepší svedok.

Čím to je, že ľudí priťahujú vraždy, havárie, prírodné katastrofy?

Ľudia sa radi boja. Zvieratá od mŕtvych utekajú, človek je v tomto smere divný. Každý to vidí tak, že pitveme, keď niekoho zabijú. Ale je veľa iných prípadov. Napríklad človeka zrazí auto. Musíme napríklad zistiť, ako stál, z ktorej strany doňho auto narazilo.

Určite ste sa stretli so zaujímavými prípadmi...

Mal som prípad jedného podrezaného. Na ukazováku pravej ruky som našiel maličkú reznú ranku. Na základe toho sme zistili, že to nebola vražda. Stalo sa mu to, keď držal žiletku. Alebo raz v márnici pozostalí zistili, že nebohý má obhryzený nos. Bola to mačka, alebo potkan? Potkan, keď sa nažerie, zanechá po sebe výkaly. Len musíte vedieť, ako tie potkanie výkaly vyzerajú. Alebo myšacie. Súdny lekár sa musí vyznať aj v oblastiach, ktoré sa medicíny netýkajú.

Keď som vám povedal, že ma zaujíma, kde sídli duša, radili ste mi, aby som sa opýtal farára. Tak ešte raz, kde sa tá duša skrýva?

S dušou je to trochu problematické. Aj v akadémii sa ma na ňu pýtajú. Ja som ju ešte nevidel. Je to náboženský pojem.

Čo vás pri práci dokáže nahnevať?

Zbytočná smrť. Napríklad niekto si nezapne bezpečnostný pás. Keď do niečoho narazí, dvere sa otvoria, vypadne von. Stačí, aby padol zo sedacej polohy dole na hlavu. A má zlomeninu klenby. To ma rozčuľuje. Každý musí dbať o svoj život a musí zabrániť, aby sa jemu alebo niekomu inému niečo stalo.

Sníva sa vám o práci?

Nie. Ale je pravda, že keď nemôžem v noci spať, rozmýšľam nad niektorými prípadmi.

Máte okrem roboty aj nejaké koníčky?

Nemám. Kedysi som fotografoval, lebo to súviselo s mojou profesiou a nemali sme fotografa. Zdedili sme dvoch kocúrov a mám dosť starostí s nimi. Keď prídem domov, lezú mi do aktovky (smiech).

Doc. MUDr. MIRKO MEGO, CSc.: vyštudoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po promócii pracoval v Ústave súdneho lekárstva Lekárskej fakulty a Fakultnej nemocnice v Bratislave ako sekundárny lekár, neskôr ako odborný asistent a napokon ako docent. Ústav vedie od roku 1992. Zaoberá sa forenznou alkohológiou a mechanickými poraneniami, najmä v doprave. Je autorom a spoluautorom desiatky skrípt a prvej slovenskej Príručky súdneho lekárstva. Prednášal súdne lekárstvo na bratislavskej a martinskej lekárskej fakulte. V súčasnosti prednáša na Právnickej fakulte UK v Bratislave a v Akadémii Policajného zboru SR.

DAN HIMIČ, ŽIVOT

obsah | osobnosti