Pavel Kolář: Lékař slavných

Brání se tomu, ale zatím marně. Je známý především tím, že rozdýchal Václava Havla, napravil rameno oštěpaři Janu Železnému, léčí třísla Jaromíra Jágra a dává do pořádku kotník Lídě Formanové. Do jeho ordinace však přicházejí také stovky a tisíce "obyčejných" pacientů, od kterých jistě často slýchá větu: Jste moje poslední naděje, buď mi pomůžete vy, nebo už nikdo! "Pro mě je hlavní to, jak léčím, a ne koho léčím," říká tiše, ale přesvědčivě Pavel Kolář, jeden z nejuznávanějších fyzioterapeutů v zemi.

Když loni počátkem července havaroval, titulky novin zněly: Prezidentův lékař zavinil nehodu, Havlův fyzioterapeut nedal přednost v jízdě. Jméno Pavel Kolář - bez toho, aby se řeklo, o čí zdraví pečuje - samo o sobě tak známé není. On sám ani slavný být netouží. A už vůbec ne kvůli dopravní nehodě, při které u obce Běleč na Kladensku přehlédl "stopku" a těžce zranil osmatřicetiletou ženu jedoucí po hlavní silnici. Dodnes na to jen velmi těžko vzpomíná. A to i přesto, že žena je už téměř v pořádku a ona sama i její rodina se s viníkem nehody často stýká. Kolář byl obviněn z neúmyslného ublížení na zdraví, ale obě strany se celkem snadno dohodly na mimosoudním vyrovnání, takže soud ani nemusel nařídit ani klasické přelíčení.

"Byl jsem rád, že ta hrozná věc takhle skončila, i když na ni do konce života nezapomenu. Nejde o nějaké právní následky, hlavní je, aby byla ta paní v pořádku," doufá fyzioterapeut, který si zhruba dva roky nesmí sednout za volant. Vyšetřovatel, který měl případ na starosti, si chování nepozorného řidiče velmi cenil. "Jednal na rovinu a nesnažil se nic zkreslovat," sdělil.

Salto za osm set

Všichni, kdo Pavla Koláře znají, o těchto slovech zřejmě nepochybují. Když o něm mluví, používají slova jako zázračný, skvělý, skromný, geniální... Neexistuje zřejmě ordinace, kde by se vystřídalo tolik známých lidí, především sportovců: Železný, Jágr, Korda, Neumannová, Zídek, Doktor a tak dále. Kolář je přitom s trochou nadsázky bere jako studijní materiál. Tihle lidé svému tělu rozumějí a dokážou přesně popsat své obtíže i účinky léčby. Řeknou to svými slovy, ale když se přeloží do lékařské terminologie, získá tím fyzioterapeut cenné informace a použije je v léčbě "obyčejných" pacientů, kterých má nesrovnatelně víc.

"Jsem známý přes sportovce a pro to, že jsem členem lékařského konzilia prezidenta Václava Havla, ale já se především zaměřuji na pohybovou patologii dětí. A sportovci, to je spíš mé hobby, které mi shodou okolností pomáhá v práci," zdůrazňuje Kolář. Sám je bývalý vrcholový sportovec, mistr republiky v gymnastice a několikanásobný reprezentant. Kvůli častým zraněním a studijním povinnostem však tělocvičnu ve dvaceti letech opustil. Salto prý umí dodnes. Jedno z nich - před zhruba patnácti lety - zachytila filmová kamera. V seriálu Cirkus Humberto dubloval artistu a přemety musel dělat dokonce na cválajícím koni. Produkci tehdy velmi překvapilo, že svůj výkon ohodnotil na osm set korun. Obvyklý honorář byl v té době i desetkrát vyšší...

Klame tělo tělem

O peníze se osmatřicetiletý Pavel Kolář moc nestará ani v současné době. Kdyby chtěl, mohl by jich coby velmi vyhledávaný lékař-soukromník vydělat víc než v nemocnici a zajistit rodině, manželce a dvěma dětem, luxusní život. On však tvrdí, že by je stejně neměl čas utratit. Na rehabilitační klinice Fakultní nemocnice v Praze-Motole, kterou pomáhal vybudovat a stal se jejím přednostou, také získá víc zkušeností. Setká se na ní s daleko větším počtem pacientů a s jejich nejrozmanitějšími obtížemi. Jsou to lidé po úrazech páteře, s cévními a mozkovými chorobami, pacienti s potížemi hybnosti.V čem spočívá metoda, kterou jim pomáhá?

"Využívám toho, že každý člověk má dva typy motoriky. Jeden, který se za života učí - třeba hrát tenis, jezdit na kole. Ale v pozadí je ještě motorika, kterou má každý z nás definovanou geneticky, jsou to jakési pohybové programy. Jakoby o nich nevíme a používáme je podvědomě. Například když se člověk podívá nahoru, automaticky se přitom nadechne. Já o těch programech vím a snažím se je využívat v léčbě," vysvětluje Kolář. Zdůrazňuje, že je to pouze velké zjednodušení pro laiky. V pár větách nelze říci to, co zabere půl roku přednášek a studia na vysoké škole. Na příkladech se však tato metoda pochopit dá: Jaromíra Jágra bolí třísla. Fyzioterapeut zjistí, že jeho palec u nohy je zvláštně vychýlený a úplně ideálně neplní svoji odrazovou funkci. Pomocí bandáže se mu palec srovnal, takže se z něj normálně odrážel, což se projevilo i úplně jinou a lepší koordinací svalů v třísle. Když dostane prezident Havel zápal plic, musí se mimo jiné zajistit, aby se mu z těla dostal hlen plný infekce, a musí se mu provzdušnit dýchací cesty. Jenže člověk při nejlepší vůli nemůže splnit příkazy typu: nadechněte se napřed tímto svalem a pak teprve tím druhým. K tomu, co lékař potřebuje, jej musí fyzioterapeut přivést oklikou. I hlava státu se musí v zájmu dobré věci občas oklamat.

Nejí, nespí, léčí

Václav Havel není pacientem docenta Koláře jen několik posledních let. První "hradní" telefon zazvonil na jeho stole už v roce 1990.

"Zpočátku se o spolupráci moc nevědělo, což bylo pro mě lepší," vzpomíná Kolář. Od roku 1998 je členem prezidentova lékařského konzilia. Jeho členství v něm neohrozila ani Kolářova malá dcera, která před třemi lety v přítomnosti prezidentského páru cestou na dovolenou na Kanárské ostrovy vyprávěla vtip: Jaký je rozdíl mezi manželkou a mlhou? Žádný, když se obě ráno zvednou a zmizí, je krásný den. Tuhle příhodu vyprávěl lékař běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové, aby ji rozptýlil před závodem na mistrovství světa v Ramsau v roce 1999. A pak se o ní dozvěděli novináři a druhý den celá republika. Koláře to rozladilo, protože to podle něj vypadalo, že o soukromí prezidenta hovoří na potkání.

Dcera možná zdědila bavičské geny právě po otci. Ten - ač se to na první pohled nezdá, protože působí velmi plaše, hovoří tiše a klopí při tom zrak - bývá ve společnosti středem pozornosti. Umí totiž velmi poutavě vyprávět a v zásobě mívá nespočet vtipných historek. Zažije toho dost, protože velmi málo spí. Chodí spát nejdřív okolo půlnoci a vstává ve čtvrt na šest. Ani s jídlem si hlavu neláme. Neobědvá, práce je obvykle přednější. Kromě toho má ještě na starosti vedení kliniky, přednáší fyzioterapii na lékařské fakultě. Kvůli nedostatku času se už naučil i odmítat pacienty.

"Dělám si tím ale stále víc nepřátel. Někteří odmítaní to totiž berou tak, že je řadím do nějaké nižší kategorie a čas mám jen na ty prominenty. Tak to ale není. Já ani nechci být známý tím, koho léčím, ale čím a jak je léčím. Je strašně pomíjivé stavět si kariéru na slavných pacientech, na Jágrech a Železných. Ne že bych na to nebyl pyšný, ale není to pro mě priorita."

Řekli o něm

Vladimír Růžička, bývalý hokejový reprezentant: Největší borec, jakého znám. Jen díky němu jsem mohl hrát hokej až do třiceti šesti let. Kolikrát jsem se nemohl kvůli zádům téměř ani hnout, ale Pavel mi pokaždé, snad až zázračně pomohl. Vážím si ho také proto, že je perfektní a docela normální člověk.

Tomáš Dvořák, atlet: Pavlovi jen stačí sáhnout mi na kůži, a už ví, co mi je a v jaké jsem formě.

Jan Železný, atlet: Na mojí zlaté medaili z olympiády v Sydney nemám zásluhu jenom já - patří celému týmu lidí, který mě dal dohromady, včetně Pavla.

Helena Vondráčková, zpěvačka: Pokud mé zchátralé tělo má nějaký problém, stará se o ně velmi pečlivě pan doktor Kolář. Je opravdu vynikající, doporučil mi ho Jirka Korn.

Jaromír Jágr, hokejista: Pavel je bezvadný chlap, který lidi zbavuje problémů zdánlivě jednoduchým způsobem. Mnohokrát mi moc pomohl, jeho úspěchy jsou až neuvěřitelné.

Kateřina Neumannová, lyžařka: Je to mimořádně hodný, bezvadný a naprosto férový chlap. Člověku dokáže vrátit zdraví, ale také pohodu a dobrou náladu. Nebýt jeho, kdo ví, jestli bych ještě dnes mohla lyžovat. Mám ho hrozně ráda.

Nejznámější pacienti

Takové tablo byste u Pavla Koláře marně hledali. Nelíbí se mu, že ho veřejnost zná jako doktora prominentů. "To je jen zlomek mé práce. Většina pacientů jsou naprosto obyčejní lidé," říká.

Daniela Bedáňová, tenistka

Martin Doktor, kanoista

Tomáš Dvořák, atlet

Ludmila Formanová, atletka

Petr Svoboda, hokejista

Roman Šebrle, atlet

Bohdan Ulihrach, tenista

Václav Havel, prezident

Jaromír Jágr, hokejista

Jiří Korn, zpěvák

Kateřina Neumannová, běžkyně na lyžích

Helena Vondráčková, zpěvačka

Jiří Zídek, basketbalista

Jan Železný, atlet

JANA KOLOMAZNÍKOVÁ, MAGAZÍN DNES

obsah | osobnosti