První máj - tradice, která v Česku pohasíná

V kalendáři je na 1. května stále uvedeno Svátek práce, je státní svátek. Jako u nás ho drží ve většině vyspělých zemí světa. U nás však na rozdíl od zvyklostí v cizině pomalu mizí z 1. máje tradice demonstrací za odborová práva a stává se z něj oslava máchovského "lásky času". Čím to je?

"První máj je odborový svátek, svátek, který patřil dělnictvu, zaměstnancům, a byl jim ukraden v době fašismu. Za komunistické éry si ho zase vzala za svůj nějaká politická strana. Nevím, jestli jej budeme někdy slavit i u nás jako odboráři na Západě. Ale přál bych si, abychom si ho připomínali, abychom pro to našli nějakou vhodnou formu," řekl Právu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Podle něj to, za co lidé v roce koncem 19. století bojovali, jako byla osmihodinová pracovní doba či svoboda tisku, jsou i dnes aktuální témata. "I dnes musíme obhajovat slušné pracovněprávní podmínky zaměstnanců. Chování některých zaměstnavatelů i některých investorů ze zahraničí nás nabádá k tomu, abychom si sounáležitost s tímto datem připomínali," dodal.

Na otázku, zda ČMKOS příští rok nějakou prvomájovou akci zorganizuje, Štěch uvedl, že nemůže za konfederaci "něco prohlašovat", protože v centrále nedošlo "k takovému konsensu, že budeme něco organizovat". Připomněl ale, že už letos organizuje regionální rada odborových svazů v Brně 1. máj. "Zdá se mi, že je to takové docela spontánní, že to dělají lidé, kteří jsou přesvědčeni, že je dobře si to připomínat. A já věřím, že se k tomu dopracujeme i my jako centrála. Třeba nebudeme dělat v Praze centrálně něco velkého. Budeme to třeba dělat v regionech. Ale určitě to nezapadne," prohlásil odborový předák.

Politici horují většinou pro lásku

Odboráři se tedy k tradici Svátku práce hlásí, představitelé některých politických stran však jako by se tohoto státního svátku štítili.

Místopředseda ODS Ivan Langer je podle svých slov Právu rád, že je 1. květen většinou lidí v Česku brán spíše jako rodinný svátek a necharakterizují ho demonstrace s mávátky a transparenty. "Doufám, že se to nezmění," míní Langer. "Zkušenost s desetiletími totalitního režimu je natolik odstrašující, že věřím, že vydrží nejen v této, ale i v příští generaci," odhadl. Důvod očekávaných bouřlivých oslav v západní Evropě vidí Langer v socialistických vládách mnoha těchto zemí. "Ve Francii máte dokonce komunisty ve vládě, v Itálii to bylo donedávna také, v Německu máte socialisty v čele s bývalými trockisty ve vládě. Když k tomu připojíte korporativní model společnosti, ve kterém odbory mají větší roli, než si zaslouží, tak potom máte důvod jasně daný," usoudil místopředseda ODS.

"Nepochybně čtyřicet let komunismu poznamenalo První máj ve smyslu Svátku práce. Myslím si, že je docela dobré, že se to přesunulo do oslavy spíše máchovského ,první máj je lásky čas`. To se mi zdá lepší," myslí si i předseda lidovců Cyril Svoboda. Plně však respektuje každého, kdo slaví Svátek práce, a myslí si, že na to má každý právo.

Svoboda nevěří tomu, že by se někdy v budoucnu dostalo Svátku práce takové váhy jako třeba ve Francii. "Asi ne. My jsme vůbec národ, který málo slaví. Neslavíme ani den naší státnosti, neslavíme ani další státní svátky. Češi buď jedou natírat ploty na chalupy, nebo něco podobného, slaví se ale málo," poznamenal Svoboda. Také šéfka Unie svobody - DEU Hana Marvanová myslí při slovech o 1. máji na Karla Hynka Máchu. "Pro mě jsou prvomájové průvody - už z dětství, kdy jsme se jich museli povinně účastnit - zprofanované." Ani ona nevěří tomu, že by se postoj lidí k Svátku práce mohl postupem času změnit. Dodala však, že ho vůbec nepostrádá.

Nezametat pod koberec

Předseda ČSSD Vladimír Špidla si podle svých slov myslí, že v zásadě slavení 1. máje jako Svátku práce v Čechách a na Moravě stále existuje. "Třeba když máme oslavy v Pelhřimově, nemá to sice podobu známou z meziválečného období, ale vždycky je tam ohromné množství lidí, většinou tisíc až dva tisíce, a všichni jsou si vědomi, že to je Svátek práce, ne že se slaví jenom nějaký první máj nebo že přišlo jaro," řekl Špidla Právu. Dodal, že je přesvědčen, že práce je jedna z klíčových hodnot lidské společnosti a že je dobře, když má svátek.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček vnímá 1. máj nejen jako svátek lásky, ale především jako Svátek práce. "Jestli chtějí u nás odbory obstát, tak se musí stát důslednými obhájci lidí práce, zaměstnanců, a nikoliv zaměstnavatelů," uvedl pro Právo. Podle něj je možné leccos "zprofanovat", ale to ještě neznamená, že původní ušlechtilé vstupy do dějinného procesu se zametou pod koberec. "Je správné se hlásit k tradici 1. máje a je třeba si uvědomit, že je to svátek mnohem aktuálnější, než byl možná před listopadem 1989," dodal.

Kvůli averzi na hrady a zámky

Socioložka Jiřina Šiklová je přesvědčena, že lidé v Česku ani pořádně nevědí, proč je na 1. máje státní svátek. "I když jim bylo každoročně připomínáno a vysvětlováno, jaká ta tradice prvních májů je, tak ve své pasívní rezistenci vůči tomuto svátku neakceptovali, že je to oslava i něčeho trochu jiného, než jak jim sugerovali komunisté."

Šiklová je přesvědčena, že by 1. máj měl být skutečně oslavou práce. "Ale to je u nás zdiskreditováno natolik, že na to lidé stále odmítají slyšet. A tím, že se k tradici Prvního máje hlásí především komunisté, tak ta averze trvá. Budeme potřebovat delší odstup od minulého režimu, od naší nemilé zkušenosti, aby se tento svátek stal třeba tím, čím je na Západě: svátkem, během něhož se různé skupiny lidí mohou veřejně projevit vůči státu. A to jak kladně, tak záporně. Ten svátek má v kalendáři své místo. Byl tam desetiletí před komunistickým režimem a kvůli jedné špatné zkušenosti bych ho nerušila," řekla Právu Šiklová.

Její kolega z oboru, sociolog Jiří Večerník, si myslí, že lidé dnes velice rádi a rychle zapomněli na nemilou povinnost, kterou pro ně 1. máj znamenal. "Zároveň se ochotně vrátili ke kořenům tradičních prvních májů jako svátků jara, lásky, nejkrásnějšího ročního období. Obnovili majálesy, i když už ne tak spontánní jako kdysi." Tradici Svátku práce Večerník příliš vážně nebere: "Tuto tradici má, ale je také volným dnem, kterého dnes lidé využívají k výjezdu na chalupy, k návštěvám hradů a zámků, na výlety či práci na zahradách," řekl Právu sociolog.

Pokud jde o tradici prvomájových demonstrací, myslí si Večerník, že "je to svátek, který takto využívají komunisté, socialisté, anarchisté a jiné podobné skupiny. Je to vítaná příležitost za něco demonstrovat i dnes. První máj se stává svátkem spojení lidí, kteří s něčím nesouhlasí."

PRÁVO

obsah | publicistika