Češi prý nedosáhnou výše platů Rakušanů ani za 30 let

Květnové rozšíření EU nijak výrazně neurychlí vyrovnání hlubokých platových rozdílů mezi obyvateli takzvaně nových a starých členů unie. Tvrdí to poslední studie Rakouské pracovní komory, která hájí práva zaměstnanců. Komora došla k závěru, že ještě v roce 2015 budou například Češi a Maďaři v průměru brát plat o více než 50 procent nižší než obyvatelé Rakouska.

Polovinu rakouské průměrné mzdy by mělo Česko a Maďarsko těsně překročit až po roce 2020. Slováci mají ale podle studie ještě horší vyhlídky. Průměrný Slovák totiž bude údajně i za dvacet let pobírat jen třetinu mzdy průměrného Rakušana.

"Studie jednoznačně prokazuje, že maximálně sedmileté přechodné období, v němž lidé z většiny nových členských států ještě nesmějí volně pracovat v Rakousku, mělo svůj smysl," řekl předseda Rakouské pracovní komory Herbert Tumpel.

To ovšem naopak zpochybňuje vedení Rakouské hospodářské komory, které tvrdí, že zájem Čechů a obyvatel dalších nových zemí EU o práci v Rakousku zůstává hluboko za očekáváním. Hospodářská komora proto odhaduje, že přechodné období skončí dříve než za 7 let.

Závěry studie o platech přitom potvrzují i někteří čeští ekonomové. Zároveň ale upozorňují, že rozdíly v průměrných mzdách v jednotlivých státech neznamenají stejné rozdíly v životní úrovni. "Podle našich výpočtů může dosáhnout Česko stejné průměrné mzdy jako například Německo nejdříve v roce 2037. Podobné prognózy z Rakouska proto nepovažuji za nijak nadnesené," řekl hlavní ekonom Volksbank Vladimír Pikora s tím, že Němec musí zase počítat s mnohem dražšími službami a některým dalším zbožím.

"Jestliže je průměrná mzda v Česku zhruba šestkrát nižší než v nejvyspělejších státech Evropy, ještě to neznamená a nebude znamenat, že jsme také šestkrát chudší," uvedl Pikora.

MAREK KERLES

obsah | Publicistika