Princ Andrew: Britové rádi české škodovky a pivo

Těší mne, že moje první návštěva v České republice připadla na tak příznivou dobu. Přijíždím sem jako zvláštní vyslanec Spojeného království pro mezinárodní obchod a investice. Za necelý rok se Česká republika stane plnoprávným členem Evropské unie. Pro vás i Evropu bude tento okamžik vpravdě historický. Z historického hlediska existují mezi Spojeným královstvím a Českou republikou silné vazby, které se začaly upevňovat již v roce 1382, kdy se král Richard II. oženil s Annou Českou, dcerou krále Karla IV. Těšíme se na to, že se naše partnerské vztahy budou i nadále prohlubovat, a jsem přesvědčen, že se ČR dostane v EU obzvláště vřelého přijetí.

Podařilo se vám splnit kritéria pro vstup do EU a implementovat její legislativu, což je značně nesnadný úkol. Jsem si velmi dobře vědom úsilí, které bylo vynaloženo v souvislosti s harmonizací české legislativy s právním systémem EU, se zakládáním nových regionálních správních orgánů i eliminací škod v oblasti životního prostředí. České společnosti se zase musí dokázat vypořádat s evropskými normami a s novou konkurencí. To, že objem obchodu ČR se zeměmi EU představuje 70 procent celkového objemu jejích obchodních aktivit, je jasný důkaz toho, že se česká podnikatelská sféra úspěšně adaptovala na nové obchodní prostředí, jež se zde objevilo po roce 1989.

Spojené království tento proces transformace podporuje. V průběhu minulé dekády investoval vládní fond Know How Spojeného království 30 milionů liber do více než 300 různých projektů. Několik našich státních zaměstnanců mělo tu čest nabídnout své služby a zkušenosti ministrům české vlády. Největší úspěch nicméně zaznamenal česko-britský bilaterální akční plán a s vaší zemí rovněž úzce spolupracujeme i na záležitostech tvořících součást takzvané lisabonské ekonomické strategie. Reforma trhu práce, liberalizace energetiky, podpora malých a středních podniků a reforma systému důchodového zabezpečení navíc představují klíčové oblasti, na jejichž základě je zaručena flexibilita a dynamičnost evropské ekonomiky a schopnost vytvářet pracovní příležitosti pro příští generace. Jsme hrdí na naše úspěchy v oblasti mezinárodního obchodu, přičemž objem obchodování mezi Velkou Británií a Českou republikou představuje částku 45 miliard korun ročně a Česko je takto z pohledu Velké Británie 30. nejvýznamnějším zahraničním partnerem. Objem britských investic dosáhl částky více než jedné miliardy dolarů a těší mě i fakt, že zde dosahuje nezanedbatelných úspěchů i místní pobočka Britské obchodní komory, jejíž výhodná pozice napomáhá dalšímu zvyšování objemu obchodu mezi našimi dvěma zeměmi.

Jsem přesvědčen o tom, že výše uvedené investice a obchodní aktivity představují přínos pro obě strany. Mnoho britských spotřebitelů české výrobky dobře zná a váží si jich, důkazem je například fakt, že jezdí v automobilech značky Škoda a pijí české pivo. Přestože si to mnoho lidí vůbec neuvědomuje, tisíce britských občanů a zahraničních turistů, kteří přijíždějí obdivovat londýnskou verzi ruského kola, obdivují zčásti i český výrobek, neboť jeho hlava byla vyrobena v České republice. Českým fotbalistům se zase nadmíru daří v anglické lize. Úspěchy spolupráce mezi našimi dvěma zeměmi na obchodní i osobní úrovni je tudíž nutno patřičně docenit.

V průběhu své návštěvy zde navštívím několik podniků a setkám se s českými podnikateli. Navštívím hypermarket Tesco v Plzni, jeden z mnoha obchodů tohoto řetězce. Jde o jeden z příkladů britských investic v oblasti maloobchodního prodeje v Česku. Těší mne, že každý den nakupují v britských obchodech tisíce Čechů. Mnoho dalších českých občanů zase profituje z investic jiných britských společností, např. International Power a FKI Brush, které vytvářejí pracovní příležitosti na lokální úrovni a spolupracují s místními dodavateli. Výše uvedené příklady dokumentují úspěchy našich bilaterálních obchodních vztahů - zejména ve srovnání se situací po roce 1989, kdy jejich objem byl prakticky zanedbatelný. Jsem nicméně přesvědčen o existenci obrovského potenciálu, na nějž bude možno v budoucnu dále navazovat. Účelem mé návštěvy je další rozvoj úzkých obchodních vztahů a upozorňovaní britských i českých podnikatelů na možnosti, které se jim otevírají v souvislosti se vstupem ČR do unie. Británie je připravena navázat s Českou republikou blízké partnerské vztahy. V následujících šesti měsících se v České republice uskuteční hned osm pracovních návštěv zástupců britského podnikatelského sektoru. Britské společnosti nabízejí své znalosti a zkušenosti rovněž v oblasti finančních služeb a náš finanční sektor projevil velký zájem o vybudování vztahů s Českou republikou. Město Londýn je jedním z předních světových finančních center a jako takové je schopno poskytnout potřebné informace v oblasti privatizace, spolupráce obchodního a veřejného sektoru a reformy systému důchodového zabezpečení. Vím, že výše uvedené záležitosti jsou v současné době v Česku předmětem mnoha diskusí, a nepochybuji o tom, že budete ze spolupráce s britskými poradci v těchto i jiných oblastech profitovat.

Přeji České republice a jejím občanům jakožto plnoprávným členům Evropské unie do budoucna mnoho úspěchů.

Vévoda z Yorku je zvláštním vyslancem Spojeného království pro mezinárodní obchod

PRINC ANDREW, MF DNES

obsah | publicistika