Česi by chceli žiť na Slovensku

Predstavte si, že musíte odísť z Česka a môžete si zvoliť akékoľvek miesto na svete. Tahiti? Paríž? Floridu? Dubaj? Rím? Split? Kdežeby, bude to Slovensko - Malacky, Bratislava, Poprad, Bardejov či Čierna pri Čope, píše denník Mladá fronta DNES s odvolaním sa na výsledky prieskumu, ktorý na objednávku novín skúmal vzťah Čechov k svetu.

Slovensko, ktoré v ankete jasne vyhralo - to je obyčajný svet bez paliem, blahobytu a cikád, ale je to svet, ktorý je najbližší českému, ktorého obyvatelia sú stále nedôverčiví a žijú stále z mýtov, hovorí sa v prieskume. Na druhom mieste skončila s odstupom Francúzsko, potom Švajčiarsko, Amerika skončila až štvrtá. Nasledujú Austrália, Kanada, Rakúsko, Británia, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Poľsko.

"Ľudia preferujú to, že by sa tam dorozumeli, a potom, že je to tam najviac podobné životu doma," hovorí Jaroslav Hadrava z agentúry Median, ktorá výskum spracovávala.

V pozadí je však ešte niečo dôležitejšie. "Česi dávajú prednosť svet, ktorý dôverne poznajú, pred tým neznámym, aj keď ten by mohol byť lepší," zdôraznil Hadrava s tým, že Slovensko vyhralo, pretože svet by mal podľa Čechov vyzerať čo najviac ako Česko.

"Voči svetu sme stále veľmi opatrní, nedôverčiví a dosť sa sústreďujeme sami na seba," tvrdí Martin Potůček, vedúci Centra pre sociálne a ekonomické stratégie Univerzity Karlovej v Prahe.

"Niekde v podvedomí to stále je: Chcú nám ublížiť, chcú s nami manipulovať," dodáva. Tým možno vysvetliť aj skutočnosť, že Česi sú najskeptickejšími členmi EÚ, pokiaľ ide o to, nakoľko budú môcť ovplyvňovať rozhodovania Bruselu, domnieva sa Mladá fronta DNES.

PRAVDA

obsah | publicistika